Sari la conținut

“Să dai viață, să fii mutilat”. Va avea loc o nouă mobilizare în Rusia?Un anunț pentru servicii contractuale în Sankt Petersburg


“Bărbații noștri, bărbații ruși… Înțelegând că își pot da viața, pot fi mutilați, ei semnează voluntar contracte”, a lăsat să se înțeleagă Vladimir Putin la începutul lunii septembrie, la Forumul Economic Estic, când a fost întrebat dacă va avea loc o nouă mobilizare în Rusia, că autoritățile ruse speră să refacă armata beligerantă cu voluntari, în condițiile în care atât de mulți ruși ar vrea să lupte în Ucraina. Însă Putin nu a dat un răspuns direct la întrebarea privind posibilitatea unui al doilea val de mobilizare.

Deci, va anunța Putin o nouă mobilizare? Pentru a răspunde la această întrebare, BBC a examinat declarațiile unor înalți oficiali ruși cu privire la numărul de soldați pe care intenționează să îi recruteze pentru războiul din Ucraina în viitorul apropiat.

Fraza lui Putin despre “a-și da viața” și “a fi mutilat” nu este o figură de stil. Președintele rus nu a vorbit despre cât de des mor soldații mobilizați. Acest lucru a fost făcut de publicația “Important Stories” și de grupul de investigație Conflict Intelligence Team (ambele recunoscute în Rusia drept “agenți străini” și “organizații indezirabile”).

Potrivit studiului, care a fost publicat în ajunul aniversării “mobilizării parțiale” anunțate de Putin la 21 septembrie 2022, unul din cinci mobilizați morți nu a mai trăit două luni după ce a primit convocarea. Potrivit lucrării, aproape fiecare regiune din Rusia a înmormântat deja cel puțin un om chemat în cadrul convocării.


Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că, după mobilizare, Ministerul Apărării a recrutat 280.000 de soldați contractuali

În total, armata rusă a pierdut cel puțin 25.000 de morți de când a început mobilizarea.

Această cifră reprezintă diferența dintre numărul total de pierderi la sfârșitul lunii septembrie 2023 (32.600) și la jumătatea lunii octombrie 2022 (7.500). Datele au fost obținute de serviciul rusesc al BBC împreună cu publicația Mediazona (recunoscută ca “agent străin” în Rusia) și o echipă de voluntari pe baza publicațiilor din surse deschise.

Numărul real al cetățenilor ruși uciși în războiul din Rusia este probabil mult mai mare – nu toate decesele rușilor sunt raportate public.


Când Vladimir Putin a rostit fraza despre oamenii care semnează un contract știind că pot fi uciși sau mutilați, el a adăugat că armata rusă a adăugat încă 270.000 de soldați contractuali în plus față de cei 300.000 mobilizați “în șase sau șapte luni” (adică din februarie-martie până în septembrie).

Câteva zile mai târziu, în cadrul discuțiilor cu Alexander Lukașenko, la 15 septembrie, el a ajustat această cifră, ridicând-o la 300.000.

“Murind cu zecile în fiecare zi”: cum cresc pierderile militare ale Ucrainei
30 august 2023
Forțe mobilizate și speciale: ce se știe despre pierderile Rusiei în Ucraina până în octombrie
14 octombrie 2022
Ofițeri pe linia întâi: ce se știe despre pierderile Rusiei în Ucraina până în august

4 august 2023 au fost sondate și alte cifre ale noilor lucrători contractuali. La 2 septembrie, Dmitri Medvedev a declarat că, de la începutul anului 2023, aproximativ 280 de mii de persoane au semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării, dintre care o parte sunt voluntari și o parte sunt în rezervă.

În pofida diferenței de cifre, Putin și Medvedev nu se contrazic prea mult – cei 280.000 citați de vicepreședintele Consiliului de Securitate pot fi considerați convențional o “medie aritmetică” a creșterii armatei beligerante în detrimentul soldaților cu contract de la începutul anului.

De câți mai este nevoie?
Cifrele citate de Putin și Medvedev ridică două întrebări: în primul rând, va avea Statul Major rus destui oameni pentru acest număr și, în al doilea rând, corespund ele adevăratei stări de fapt?

Este dificil de spus de câți soldați are nevoie armata rusă pentru a-și continua războiul de cucerire în Ucraina. Statul Major rus nu își împărtășește planurile. Dar se poate judeca, de exemplu, din cuvintele lui Andrei Gurulev, deputat în Duma de Stat și membru al Comisiei pentru apărare, un parlamentar rus unanim.

Play video, “Primul interviu al unui pilot militar activ care a fugit din Rusia din cauza războiului”, Durata 27,33
27:33


Primul interviu al unui pilot militar activ care a fugit din Rusia din cauza războiului

“Nu există încă planuri de a realiza un nou val de mobilizare în Rusia. Avem un plan de recrutare a 420.000 de militari prin contract până la sfârșitul anului”, a declarat el într-un interviu acordat la începutul lunii septembrie canalului Transbaikalia TG. Pe baza acestei cifre (și nu există alta), precum și ținând cont de cei 300 de mii de recrutați, potrivit lui Putin, Ministerul Apărării trebuia să recruteze 120 de mii de persoane sub contract înainte de Anul Nou.

Asta înseamnă aproximativ o mie pe zi. Dacă Putin și Medvedev sunt de crezut, Ministerul Apărării a contractat până acum un număr mare de persoane pe zi, așa că s-ar părea că nu ar trebui să existe nicio problemă cu recrutările prin contract. Dar, judecând după măsurile la care recurge armata rusă, există probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!