Sari la conținut

Şapte condamnaţi la moarte au fost spânzuraţi în Iran, inclusiv două femei

Şapte persoane, inclusiv două femei, au fost executate sâmbătă prin spânzurare în Iran, conform informaţiilor furnizate de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, relatează News.ro, citând AFP.

Parvin Moussavi, în vârstă de 53 de ani şi mamă a doi copii, a fost executată în închisoarea din Urmia (nord-vest), alături de cinci bărbaţi condamnaţi pentru trafic de droguri, a precizat IHR într-un comunicat. În Nishapur (est), o femeie de 27 de ani, Fatemeh Abdullahi, a fost spânzurată pentru uciderea soţului său, care era şi vărul ei.

IHR a înregistrat 223 de execuţii în acest an, dintre care cel puţin 50 numai în luna mai, în urma unei accelerări a execuţiilor după încheierea Anului Nou persan şi a Ramadanului în aprilie. Execuţiile în Iran sunt efectuate prin spânzurare.

„Nu au avut parte de un proces corect”

Iranul execută cele mai multe femei din lume, conform grupurilor pentru drepturile omului, multe dintre ele fiind victime ale căsătoriilor forţate sau abuzive. În 2023, cel puţin 22 de femei au fost executate în Iran, cel mai mare număr din ultimul deceniu, conform ONG-urilor.

„Tăcerea comunităţii internaţionale este inacceptabilă”, a declarat pentru AFP directorul IHR, Mahmoud Amiry-Moghaddam. „Cei executaţi provin din grupuri sărace şi marginalizate din societatea iraniană şi nu au beneficiat de un proces corect”.

IHR a precizat că Moussavi a fost deţinută timp de patru ani înainte de a fi executată. Conform unei surse citate de IHR, ea a fost plătită cu echivalentul a 15 euro pentru a transporta un pachet care trebuia să conţină medicamente, dar care în realitate conţinea cinci kilograme de morfină.

Arvin Ghahremani, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnat la moarte pentru crimă comisă în timpul unei bătăi de stradă când avea 18 ani. El urmează să fie spânzurat luni în Kermanshah (vest). IHR a menţionat şi cazul lui Kamran Sheikheh, ultimul membru în viaţă al unui grup de kurzi arestaţi în 2009 şi 2010 pentru „corupţie funciară”, în legătură cu presupusa lor apartenenţă la grupuri extremiste. Ceilalţi şase au fost executaţi în aprilie.

Recent, Iranul a stârnit proteste internaţionale după ce Toomaj Salehi, un celebru rapper iranian acuzat că a susţinut protestele din 2022, a fost condamnat la moarte. Avocaţii săi au făcut apel împotriva sentinţei.

Sute de persoane au fost ucise şi mii de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor de la sfârşitul anului 2022, în urma morţii lui Mahsa Amini, o tânără reţinută de Poliția Moralității pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!