Sari la conținut

Șase puncte marine critice pun în pericol comerțul global

Comerțul maritim global, afectat de pandemie, se confruntă acum cu riscuri majore: războaiele din Ucraina și Gaza, conflictul sino-american și perturbările climatice, conform sursei.

Atacurile cu drone și rachete ale luptătorilor houthi din Yemen asupra navelor comerciale din Marea Roșie (cea mai scurtă rută între Europa și Asia) sunt un exemplu notabil, potrivit publicației elene Naftemporiki.

Multe nave container sunt deviate pe ruta Capului Bunei Speranțe din Africa de Sud, crescând semnificativ costurile finale ale produselor și complicând eforturile băncilor centrale din Europa și SUA de a controla inflația. Fitch Ratings estima în februarie că problemele din Marea Roșie vor majora prețurile mărfurilor importate în SUA cu 3,5 puncte procentuale până la sfârșitul anului 2024.

Bloomberg News a identificat șase „puncte de sufocare” pentru comerțul maritim, utilizând date de la Clarkson Research Services Ltd. Fiecare dintre acestea se confruntă cu probleme care pot transforma rapid un incident într-o criză majoră, cum s-a întâmplat în 2021 când nava Ever Given a blocat Canalul Suez, provocând pierderi săptămânale de 10 miliarde de dolari, sau prăbușirea Podului Baltimore în martie, care a închis un port ce manipula mărfuri de 80 de miliarde de dolari în 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!