Sari la conținut

Şeful guvernului scoţian începe o vizită la Bruxelles, menită să construiască relaţii cu Uniunea Europeană

Şeful guvernului scoţian, Humza Yousaf, începe luni o vizită la Bruxelles, menită să construiască relaţii cu Uniunea Europeană la care liderul SNP doreşte să se adere într-o zi în fruntea unei Scoţii care ar deveni independentă, scrie sursa.

Vizita noului lider al Partidului Naţional Scoţian (SNP) intervine la două zile după o convenţie a formaţiunii sale politice consacrată independenţei, unde a anunţat că doreşte – în cazul victoriei la următoarele alegeri generale – să pregătească terenul pentru viitoarea aderare a Scoţiei la UE prin trimiterea unui reprezentant la Bruxelles.

„Scoţia a fost scoasă din UE, deşi a votat pentru a rămâne, iar acordul de Brexit al guvernului britanic face mai greu pentru scoţieni să călătorească, să lucreze şi să facă comerţ cu ţările din UE”, a declarat liderul separatist de 38 de ani într-un comunicat.

„În ciuda acestui fapt, Scoţia rămâne hotărât europeană şi angajată să aibă relaţii puternice şi fructuoase cu vecinii noştri şi partenerii din Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Pe agenda lui Humza Yousaf pentru această primă călătorie în străinătate de la venirea la putere la sfârşitul lui martie, întâlniri comerciale, diplomatice şi politice, potrivit guvernului scoţian.

În primul său discurs major în faţa trupelor sale sâmbătă, Humza Yousaf a pus problema independenţei în centrul campaniei pentru următoarele alegeri generale, care urmează să aibă loc până la sfârşitul anului viitor, promiţând că va căuta să negocieze cu Londra un transfer de putere către Scoţia dacă partidul său obţine majoritatea locurilor.

În ciuda refuzurilor repetate ale Londrei, succesorul lui Nicola Sturgeon caută să poată organiza un nou referendum privind independenţa, argumentând că Brexit-ul a schimbat miza de când scoţienii au ales în 2014 să rămână în cadrul Regatului Unit.

De la plecarea surpriză a fostului premier, la începutul anului, care a invocat lipsa de “energie” pentru a continua, SNP şi-a văzut cota de popularitate prăbuşindu-se, sub efectul unei succesiuni de dezvăluiri în contextul în care poliţia anchetează asupra finanţelor SNP.

Nicola Sturgeon şi soţul ei au fost plasaţi în arest în acest cadru, dar nu au fost urmăriţi penal până în prezent. Ambii neagă orice infracţiune.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!