Sari la conținut

Serviciile de informații militare olandeze au avertizat CIA cu privire la un presupus plan ucrainean asupra conductelor Nord Stream

Serviciile de informații militare olandeze au avertizat CIA în 2022 cu privire la un presupus plan ucrainean de a arunca în aer conductele Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie lovite, a relatat, marţi, postul public de televiziune olandez NOS, transmite sursa.

Dezvăluirile au fost făcute în urma unei investigaţii comune a televiziunii olandeze NOS şi a publicaţiilor germane Die Zeit şi ARD, potrivit news.ro.

SUA au primit anul trecut informații de la un aliat european potrivit cărora armata ucraineană plănuia un atac asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream, a relatat săptămâna trecută CNN, pe baza informaţiilor furnizate de trei oficiali americani.

Atacul asupra conductelor din septembrie anul trecut a fost condamnat atât de oficialii americani, cât şi de aliaţii occidentali, ca fiind un sabotaj asupra infrastructurii critice. În prezent, acesta este investigat de alte naţiuni europene.

Wall Street Journal (WSJ) a relatat marţi că CIA a avertizat anul trecut Ucraina să nu atace gazoductele Nord Stream după ce a primit informaţii despre un presupus plan ucrainean, citând oficiali familiarizaţi cu schimbul de informaţii.

CIA a primit informaţia de la serviciile de informaţii militare olandeze, au declarat oficialii pentru WSJ.

NOS a relatat că serviciul de informaţii militare olandez, MIVD, a reuşit să adune, într-o fază timpurie, informaţii detaliate despre un presupus complot ucrainean de a arunca în aer conductele. MIVD nu a oferit un comentariu pentru NOS, a precizat radiodifuzorul.

Presupusul sabotaj din iunie 2022 ar fi fost anulat, dar în septembrie Nord Stream a fost aruncată în aer. Scenariul ar fi fost aproape identic cu cel expus de MIVD cu trei luni mai devreme, potrivit NOS.

CIA şi ambasada Olandei în SUA au refuzat să comenteze pentru CNN, la fel ca şi MIVD şi guvernul ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!