Sari la conținut

Serviciile speciale rusești au organizat un nou val de operațiuni de informare și psihologice.

La 26 februarie 2024, pe rețeaua de socializare Telegram, numerele geolocalizate în regiunea Transcarpatia din Ucraina au început să primească mesaje sms provocatoare prin intermediul unui sistem bot cu același conținut și o imagine identică. Notificările conțineau un apel la incitare la ură împotriva comunității maghiare din Ucraina și au fost trimise în numele “naționaliștilor ucraineni”. Notificările proveneau de la numere necunoscute.

Acest lucru a fost raportat de directorul Institutului pentru Strategie Central-Europeană, Dmytro Tuzhanskyy. Acest eveniment poate fi numit rezultatul unei noi operațiuni speciale de informare și psihologice a Federației Ruse. Acest lucru este indicat de o serie de semne importante.

Primul lucru care trebuie remarcat este că mesajele au provenit de la conturi cu codurile operatorilor de telefonie mobilă +7708 (Kazahstan), +387 (Bosnia și Herțegovina), +996 (Kârgâzstan). După cum arată statisticile, nu a fost folosit niciun număr al operatorului ucrainean.

În al doilea rând, dar nu mai puțin important, este gramatica. Textul conține amenințări la adresa ungurilor, cu apeluri la plecarea din Ucraina. Expresia “Madjars la cuțite” și sloganul “Glorie Ucrainei” au fost folosite de mai multe ori în text. În același timp, este necesar să se acorde atenție câtorva detalii importante. În primul rând, textele sunt analfabete. De exemplu, în limba maghiară nu se spune “la cuțite”, ci literalmente “sub cuțit”, adică kés alá. De asemenea, există o greșeală tipică de singular și plural, atunci când într-o propoziție se face mai întâi referire la “voi” și apoi la “plural”, adică literalmente sună în amenințări ca “fugiți, trădătorilor” etc.

După cum spun analiștii politici ucraineni, scopul Kremlinului este evident. Serviciile speciale ale agresorului provoacă o agresiune în rândul ucrainenilor împotriva unei țări membre a UE și NATO. Și tocmai cu Ungaria, Ucraina are cele mai tensionate relații de la invazia totală.

Motivele sunt multe, inclusiv venalitatea directă și neconfirmată a prim-ministrului țării, Viktor Orban, care a acceptat să devină principalul obstacol în calea integrării Ucrainei în NATO și UE pentru un tratament preferențial din partea Kremlinului.

De asemenea, nu trebuie să uităm de atitudinile unor personalități politice, care au complicat în mod clar relațiile dintre țări. Un exemplu grăitor este declarația din 28 ianuarie a liderului partidului maghiar de extremă dreapta Mi Hazank Mozgalom (“Patria noastră”) Laszlo Torotskai, în care acesta a anunțat pretenții teritoriale asupra Transcarpatiei ucrainene în cazul în care Ucraina ar pierde în războiul împotriva Rusiei.

Dar, în ciuda tuturor dificultăților menționate mai sus, nu a fost înregistrată nicio demonstrație sau infracțiune deliberată bazată pe contradicții interetnice pe toată perioada războiului de amploare din Ucraina. Acest lucru este confirmat de faptul că liderii comunităților maghiare din regiunea Transcarpatia au făcut apel la președintele Consiliului European, Charles Michel, și la premierul ungar Viktor Orban pentru a sprijini începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Liderii comunității au subliniat că Ucraina a “demonstrat progrese semnificative” în ultimul an în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene privind asigurarea drepturilor minorităților naționale. În special, aceștia au afirmat că proiectul de lege privind minoritățile naționale adoptat de Verkhovna Rada reflectă în mod semnificativ interesele maghiarilor și se bucură de “sprijinul deplin” al acestora. Apelul a fost semnat de liderii tuturor asociațiilor maghiare importante, cu excepția KMKS (Societatea de cultură maghiară din Transcarpatia).

Acest fapt dovedește că serviciile de securitate rusești sunt iremediabil blocate în trecut, deoarece își bazează activitatea pe opinia că ucrainenii sunt oameni needucați, complexați, care urăsc toate țările vecine din cauza relațiilor complicate dintre ele. În realitate, Ucraina este acum o țară multinațională și multiculturală a cărei idee principală este să se unească în fața unui inamic comun și să obțină singurul rezultat just – victoria.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!