Sari la conținut

Spania, Irlanda și Norvegia au oficializat recunoașterea statului palestinian

Spania, Irlanda și Norvegia se pregătesc să oficializeze recunoașterea unui stat palestinian, conform unei surse Reuters, în ciuda unei reacții aprinse din partea Israelului, care se simte din ce în ce mai izolat după șapte luni de conflict în Gaza, conform sursei.

Aproximativ 144 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut deja statul palestinian, inclusiv majoritatea țărilor din “sudul global”, Rusia, China și India.

Decizia Spaniei, Irlandei și Norvegiei, anunțată săptămâna trecută, este văzută ca un pas simbolic în eforturile de a promova un armistițiu în conflictul dintre Israel și Hamas din Gaza. Cu toate că este în mare parte simbolică, se speră că această acțiune va influența și alte state membre ale Uniunii Europene să ia aceeași decizie.

Spania și Irlanda, ca două dintre cele mai mari și influente țări din UE, vor fi printre cele care vor recunoaște un stat palestinian, urmând exemplul altor state precum Suedia, Cipru, Ungaria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria.

Cu toate acestea, țări precum Marea Britanie, Australia, Malta și Slovenia au indicat că ar putea urma exemplul celor trei țări, iar Franța și Germania sunt reticente în ceea ce privește recunoașterea unilaterală, preferând o soluție dialogată pentru un stat palestinian. Premierul spaniol Pedro Sanchez a subliniat speranța ca decizia lor să servească ca un exemplu pentru alte țări occidentale și să contribuie la obținerea unei încetări a focului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!