Sari la conținut

Spionajul american știa de insurecția lui Prigojin. Ce l-a făcut să explodeze pe „bucătarul lui Putin”

Agenţiile de spionaj americane au cules informaţii care sugereau că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia să acţioneze împotriva conducerii militare a Rusiei încă de la jumătatea lunii iunie, a relatat presa americană, conform The Guardian. Cu toate acestea, oficialii americani au păstrat tăcerea pentru a nu fi acuzați că orchestrează o lovitură de stat.

În ultimele două săptămâni a existat o „mare îngrijorare” cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în ceea ce priveşte controlul preşedintelui Vladimir Putin asupra puterii şi a arsenalului nuclear al ţării, a relatat Washington Post, citând oficiali americani anonimi.

Momentul şi natura exactă a planurilor lui Prigojin nu au fost clare până vineri, când liderul Wagner a început să posteze pentru prima dată despre un presupus atac cu rachete ruseşti asupra forţelor sale, dar „au existat suficiente semnale pentru a putea spune conducerii … că se pregăteşte ceva”, a declarat un oficial citat de Post.

Potrivit New York Times, oficiali americani de rang înalt din domeniul securităţii naţionale au avut indicii încă de miercuri că Prigojin se pregătea să acţioneze, iar oficiali din domeniul informaţiilor au organizat în aceeaşi zi şedinţe de informare cu administraţia Biden şi cu oficiali din domeniul apărării.

Un grup restrâns de lideri ai Congresului au fost informaţi joi, când a venit o confirmare suplimentară a complotului, potrivit Times.

Momentul declanșator

Momentul care a declanșat furia lui Rigojin a fost un ordin din 10 iunie, prin care Ministerul rus al Apărării a ordonat tuturor unităţilor de voluntari să semneze contracte cu guvernul, relatează Washington Post.

Acest lucru ar fi însemnat pierderea controlului asupra Wagner de către Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”.

Ucraina îl monitoriza, de asemenea, pe Prigojin, crezând că acesta şi-ar putea mobiliza trupele împotriva Moscovei, a declarat un oficial ucrainean, potrivit ziarului.

New York Times spune că ştirea prealabilă a evenimentelor iminente a fost similară cu modul în care serviciile secrete americane au aflat despre planurile ruseşti de a invada Ucraina la sfârşitul anului 2021.

Cu toate acestea, în timp ce SUA au încercat atunci să avertizeze public Ucraina şi să îl descurajeze pe Putin să îşi pună în aplicare planurile, agenţiile de informaţii nu au spus nimic în acest caz.

„Oficialii americani au simţit că, dacă ar fi spus ceva, Putin i-ar fi putut acuza de orchestrarea unei lovituri de stat. Şi, în mod clar, au avut un interes scăzut în a-l ajuta pe Putin să evite o fracturare majoră şi jenantă a sprijinului său”, a relatat Times. 

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!