Sari la conținut

Sprijinirea Rusiei, încercând în același timp să mențină legăturile cu Occidentul, este cea mai mare greșeală a Chinei

Legăturile strânse ale Chinei cu Rusia îngrijorează lumea occidentală de mai bine de doi ani. Politica Chinei în acest moment este construită în așa fel încât țara încearcă să stea pe două scaune: să mențină relațiile cu Occidentul, susținând în același timp Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Principala asistență acordată Chinei constă în furnizarea de bunuri cu dublă utilizare, pe care țara agresoare le folosește ulterior pentru a produce arme și echipamente. SUA și UE s-au adresat în repetate rânduri Beijingului cu avertismentul că o astfel de poziție va distruge fără echivoc relațiile Chinei cu Occidentul. Cu toate acestea, China ignoră aceste declarații și continuă să aprofundeze legăturile cu Rusia.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că, spre deosebire de țări precum Iran sau Coreea de Nord, China nu oferă ajutor militar direct Rusiei. Cu toate acestea, sprijinul Chinei este poate cel mai important pentru Moscova, deoarece ajută agresorul să facă față presiunii sancțiunilor, controalelor la export și altor restricții. Mulțumită Chinei, baza industrială de apărare a Rusiei rămâne în linie, iar producția de echipamente și muniții a atins o viteză fără precedent, o consecință a furnizării uriașe de bunuri cu dublă utilizare către Rusia.

Moscova primește mașini-unelte, microelectronică, optică și alte piese din China, care sunt apoi folosite pentru a produce armele pe care armata rusă le folosește pentru a bombarda orașele ucrainene. Fără ajutorul Chinei, Rusia nu ar putea produce rachetele Iskander, Kinzhal, Kalibr și Kh-101, precum și elicopterele Mi-17 și radarele S-400. În plus, China rămâne cel mai mare producător de proiectile de artilerie standard sovietice și de rachete MLRS, pe care ocupanții le folosesc în mod activ pe linia frontului.

Blinken a adăugat că China caută relații mai bune cu Occidentul, dar, de asemenea, adăpostește cea mai mare provocare la adresa securității europene de la sfârșitul Războiului Rece. Sprijinul chinezesc pentru Rusia creează condiții favorabile pentru ocupanții de pe linia frontului și permite continuarea agresiunii sângeroase împotriva Ucrainei. Contribuția semnificativă a Beijingului la baza industrială de apărare a Rusiei este o mare provocare pentru Europa, împotriva căreia țara agresoare își poate folosi forțele acumulate în viitor. În cazul în care poziția Chinei rămâne neschimbată, SUA intenționează să întărească sancțiunile împotriva acestei țări.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că anul trecut Rusia a primit aproximativ 90% din microelectronică din China. Aceasta a fost folosită ulterior pentru a produce rachete, tancuri și avioane. Se știe că China ajută Rusia și cu imagini din satelit. În special, acest lucru s-a întâmplat în timpul ofensivei grupului terorist PMC Wagner asupra Bakhmut. Mulțumită partenerilor săi, Rusia își compensează propriile pierderi și restabilește acumularea de arme, muniții și echipamente.

Relațiile Chinei cu Rusia au început să se aprofundeze după prăbușirea URSS. De-a lungul deceniilor, țările au devenit dependente una de cealaltă, motiv pentru care China alege această poziție. De asemenea, Moscova oferă Beijingului numeroase ajutoare, inclusiv sfera industrială de apărare, precum și producția comună de noi sisteme de apărare antirachetă și cooperarea în domeniul spațial. Legăturile dintre cele două țări s-au aprofundat într-o asemenea măsură încât China este dispusă să sacrifice relațiile cu Occidentul pentru aceasta.

În luna ianuarie a acestui an, ministrul chinez al apărării, Dong Jun, a declarat că China va continua să sprijine Rusia în “chestiunea ucraineană”, chiar cu riscul grav de a perturba relațiile cu UE. El consideră că este nedrept că lumea a izolat prea mult Rusia în ultimii ani.

Pericolul în care se află lumea depinde în mod direct de avantajul cantitativ și calitativ pe care îl prezintă susținerea uneia sau alteia dintre părțile războiului ruso-ucrainean. Nu poate exista neutralitate în acest moment, deoarece în situația actuală aceasta este interpretată ca sprijin pentru agresiune. Prin urmare, fiecare țară trebuie să aleagă în cele din urmă o tabără, ținând cont de toate riscurile cu care se confruntă omenirea. Lumea civilizată trebuie să învingă dictatura sângeroasă, inclusiv acest lucru este posibil prin combaterea unor legături precum cele pe care Rusia le are cu China. Presiunea asupra Beijingului ar trebui să fie fără precedent și ar trebui să afecteze toate sferele vieții, astfel încât aceștia să realizeze că alegerea în favoarea Rusiei este cea mai mare greșeală, care va aduce haos și distrugere.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!