Decizia surprinzătoare a președintelui Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, de a impune stare de urgență militară pe întreaga țară pe 3 decembrie, care a durat 6 ore, a provocat proteste în fața clădirii Parlamentului. Nu doar cetățenii au fost uimiți, dar și opoziția, precum și propriul partid al președintelui, Partidul Forța Poporului, nu se așteptau la o astfel de măsură. Yoon a susținut un discurs în care a explicat motivul impunerii stării de urgență, afirmând că aceasta a fost necesară pentru protejarea „ordinului constituțional” al țării față de amenințările din partea Coreei de Nord și „elementelor antigovernamentale”, referindu-se, aparent, la opoziția internă.
Agenția de presă Yonhap a raportat rapid despre evenimentele de la fața locului, menționând că poliția a înconjurat Adunarea Națională, blocând complet activitatea Parlamentului. S-a anunțat că activitatea tuturor partidelor politice va fi suspendată și că mass-media va fi controlată de comanda militară. Cu toate acestea, un număr semnificativ de deputați din Partidul Democrat și din partidul președintelui, respectiv 190 de parlamentari din 300, au reușit să pătrundă în clădirea Parlamentului. După aceea, cu sprijinul tuturor celor prezenți, s-a adoptat o rezoluție care solicita anularea stării de urgență, propusă de speakerul Parlamentului, Woo Won-sik.
Presiunea din partea cetățenilor care scandau lângă clădirea Parlamentului pentru anularea stării de urgență și pentru destituirea președintelui, precum și rezoluția adoptată de majoritatea parlamentarilor, l-au forțat pe Yoon Suk-yeol să își schimbe decizia. Starea de urgență militară a fost anulată, însă Parlamentul cere acum destituirea președintelui în legătură cu evenimentele curente și din trecut, care au afectat semnificativ reputația sa.
Relațiile lui Yoon cu opoziția și scandalurile
De la începutul mandatului său, în 2022, Yoon Suk-yeol nu a reușit să câștige încrederea cetățenilor din Coreea de Sud. În plus, el a câștigat alegerile cu doar 0,7% în fața contracandidatului său și nu va putea să fie reales, conform Constituției, care permite un singur mandat prezidențial. Alegerile parlamentare din primăvara acestui an au agravat reputația sa, deoarece 192 din cele 300 de locuri au fost câștigate de Partidul Democrat, care a cerut de mai multe ori demisia miniștrilor din guvern. Recent, opoziția a respins propunerea guvernului și a majorității de buget pentru anul viitor, ceea ce a alimentat și mai mult tensiunile între partide și a fost una dintre cauzele impunerii stării de urgență.
Opoziția acuză anumiți membri ai guvernului de faptul că nu au realizat o anchetă corectă în legătură cu prima doamnă, Kim Keon-hee, care a fost implicată în diverse scandaluri, inclusiv legate de acceptarea de cadouri scumpe, cum ar fi o geantă Dior. Opoziția a mai acuzat guvernul de corupție și abuz de putere, încercând de mai multe ori să demareze anchete împotriva primei doamne.
Liderul Partidului Democrat, Lee Jae-myung, a declarat că impunerea stării de urgență contravine Constituției, iar opoziția cere destituirea președintelui pentru încălcarea ordinii constituționale și pentru veto-ul repetat asupra legilor adoptate de opoziție.
Ce urmează?
Este evident că un proces de destituire a lui Yoon Suk-yeol ar putea avea loc, având nevoie de un vot în Parlament, cu sprijinul a mai mult de două treimi dintre parlamentari. Alternativ, Yoon ar putea să demisioneze de bună voie, caz în care nu ar mai fi necesară procedura de destituire. În cazul în care președintele demisionează, prim-ministrul Han Duck-soo va prelua funcția de lider al țării timp de 60 de zile, până la organizarea unor noi alegeri.
Yonhap raportează că ministrul apărării al Coreei de Sud, Kim Yong-woo, a demisionat din cauza deciziei surprinzătoare a președintelui și și-a cerut scuze cetățenilor pentru confuzia și îngrijorarea create: „Simt o responsabilitate personală și îmi cer scuze pentru haosul și îngrijorarea pe care le-am cauzat”.
Impunerea stării de urgență a generat panică în rândul populației, care a cerut răspunsuri lângă clădirea Adunării Naționale. Decizia lui Yoon Suk-yeol pare să fi fost ultima picătură pentru cetățeni, care și-au pierdut complet încrederea în acest politician.
Imagine: Yoon Suk-yeol, sursă: https://www.digi24.ro/stiri/externe/in-coreea-de-sud-a-fost-decretata-legea-martiala-trebuie-sa-protejam-tara-de-fortele-comuniste-nord-coreene-3031759