Sari la conținut

Starea de urgență din Noua Caledonie va fi ridicată luni, dar aeroportul va rămâne închis

Starea de urgență din Noua Caledonie va fi ridicată, conform anunțului făcut de președinția franceză, însă aeroportul internațional va rămâne închis până duminică, în ciuda reducerii treptate a tensiunilor, transmite France Presse, conform sursei.

Măsurile de urgență, aplicate din 16 mai în arhipelagul francez din Pacificul de Sud, vor fi ridicate marți la ora 05:00 la Noumea (20:00 luni, ora Parisului).

Scopul este de „a permite întâlniri între diferitele componente ale FLNKS (principala mișcare pro-independență) și vizite la blocajele rutiere de către aleși sau oficiali care pot cere ridicarea acestora”, a explicat președintele Macron într-un comunicat.

Aeroportul internațional din Nouméa, închis pentru zborurile comerciale din 14 mai, va rămâne închis cel puțin până duminică, 2 iunie, conform operatorului său, în ciuda reducerii violențelor.

Drumul către aeroport este încă grav afectat și plin de vehicule distruse, conform unor surse locale.

Sute de turiști blocați sunt evacuați de pe aeroportul Magenta din Noumea. După ce australienii și neozeelandezii au fost evacuați marți, primii turiști francezi blocați au plecat sâmbătă cu avioane militare.

Emmanuel Macron s-a declarat în weekend pregătit să supună unui referendum reforma contestată de corpul electoral din Noua Caledonie, mai ales dacă aleșii locali nu ajung la un consens pe această temă.

„Pot oricând să organizez un referendum” pe această reformă deja adoptată de Senat și Adunare, a spus Emmanuel Macron într-un interviu pentru Le Parisien publicat sâmbătă, subliniind însă că dorința sa inițială era ca aleșii din Noua Caledonie să convină asupra „unui acord global care să îmbogățească textul deja votat de Parlament”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!