Sari la conținut

Statele Unite acuză Rusia de utilizarea armelor chimice în Ucraina

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat dat publicității miercuri, AFP notează că Statele Unite acuză Rusia de încălcare a Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC) prin folosirea agentului chimic cloropicrina împotriva forțelor armate ucrainene, scrie sursa.

În plus, Rusia foloseşte agenţi anti-revolte ca “metodă de război în Ucraina, de asemenea încălcând convenţia”, a adăugat diplomaţia americană în acest text.

“Utilizarea acestor substanţe chimice nu este un incident izolat şi este probabil motivată de dorinţa forţelor ruse de a îndepărta forţele ucrainene din poziţii fortificate şi de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă”, a scris Departamentul de Stat.

Washington a anunţat în paralel miercuri un nou val de sancţiuni vizând companii sau persoane ruse sau străine acuzate că au participat la efortul de război rusesc în invazia Ucrainei.

Pe lângă companii ruseşti din domeniul apărării, precum şi entităţi chineze, aceste sancţiuni au ca obiect mai multe unităţi de cercetare şi companii implicate în programele ruseşti de arme chimice şi biologice.

“Dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale în cadrul CIAC se înscrie în aceeaşi logică ca şi operaţiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, precum şi ale lui Serghei şi Iulia Skripal cu agenţi neurotoxici de tip Noviciok”, a continuat Departamentul de Stat.

Aleksei Navalnîi, fost opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, decedat pe 16 februarie, a fost victima unei otrăviri grave pe care a atribuit-o Kremlinului.

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia Skripal au fost otrăviţi în Anglia în 2018.

Rusia a declarat că nu mai deţine un arsenal chimic militar, dar ţara se confruntă cu presiuni pentru mai multă transparenţă cu privire la utilizarea armelor toxice de care este acuzată.

Potrivit Institutelor americane de sănătate (NIH), cloropicrina este o substanţă chimică care a fost folosită ca agent de război şi ca pesticid şi, dacă este inhalată, prezintă un risc pentru sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!