Sari la conținut

Statele Unite declară că Putin se află într-o stare de disperare

Administrația Statelor Unite consideră că demiterea ministrului rus al apărării indică faptul că președintele Vladimir Putin este “disperat”. “Aceasta este încă o dovadă a disperării lui Putin de a-și continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei, în ciuda faptului că acesta reprezintă o povară semnificativă pentru economia rusă și a cauzat pierderi grele pentru trupele rusești”, a declarat Vedant Patel reporterilor, conform sursei.

“Rusia a inițiat acest război neprovocat împotriva Ucrainei. Putin ar putea să-l încheie în orice moment prin retragerea forțelor sale din Ucraina”, a continuat purtătorul de cuvânt. Autoritățile din Ucraina afirmă că spionii ruși planificau să execute o serie de atacuri cu bombă în capitala Kiev și în orașul Liov din vestul țării, conform Sky News.

Biroul procurorului general al Ucrainei a anunțat luni că au fost arestați doi agenți militari ruși în legătură cu planurile de a comite atacuri în centre comerciale și în apropierea unei cafenele din Kiev, precum și la o întreprindere din industria de apărare din Liov, confiscând totodată 19 dispozitive explozive. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), patru dintre bombe urmau să fie detonate la Kiev pe 9 mai, zi în care Rusia celebrează victoria sovietică asupra Germaniei naziste în 1945.

“Conform planului serviciilor speciale rusești, explozibilii urmau să fie detonați în timpul orelor de vârf ale supermarketurilor, pentru a provoca daune maxime populației civile”, afirmă SBU. Dispozitivele explozive ascunse în pachete de ceai urmau să fie detonate în zonele comerciale din Kiev, în timp ce o bombă era plasată într-o mașină pentru a exploda în apropierea unei cafenele, potrivit SBU. Atacul planificat la Lvov trebuia să aibă loc în februarie, au precizat procurorii, ținta fiind o întreprindere din domeniul apărării, nementionată.

Statele Unite depun “toate eforturile posibile” pentru a furniza rapid armament Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat luni consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, transmite AFP. Un nou pachet de ajutor va fi anunțat “în următoarele zile”, cu scopul de a accelera “ritmul livrărilor”, a adăugat consilierul prezidențial Jake Sullivan într-un briefing de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!