Sari la conținut

Statele Unite reînnoiesc presiunea sancțiunilor asupra Federației Ruse

La 1 mai 2024, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a introdus un nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Acesta îi vizează pe complicii războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Sancțiunile sunt impuse pentru aproape 300 de persoane și companii din Rusia, China și alte țări, suspectate că au ajutat Moscova să obțină arme și echipamente militare pentru războiul împotriva Ucrainei, a precizat Departamentul Trezoreriei SUA

Raportul a precizat că sancțiunile sunt îndreptate nu doar împotriva firmelor rusești, ci și împotriva a aproape 60 de companii din alte țări, inclusiv 16 companii din China și din regiunea administrativă chineză Hong Kong care “ajută Rusia să obțină componente cheie pentru producția de arme sau pentru implementarea programelor militare”. Potrivit documentului, majoritatea acestor companii au ajutat Rusia să obțină componente sau materiale interzise pentru producția de arme.

Societăți din alte cinci țări – Emiratele Arabe Unite, Turcia, Azerbaidjan, precum și Belgia și Slovacia, care sunt membre ale UE – au intrat, de asemenea, sub incidența sancțiunilor. În plus, lista de sancțiuni include peste 200 de firme rusești, inclusiv aproximativ o sută de firme implicate în domeniul apărării, al transporturilor sau al înaltei tehnologii. Măsurile punitive, în care este implicat și Departamentul de Stat al SUA, includ interdicții de acordare a vizelor, înghețarea activelor financiare și interdicții de a face afaceri cu companiile sancționate.

Un alt bloc de sancțiuni americane vizează principalii importatori ruși de pastă de bumbac, nitroceluloză și componentele sale cheie, precum și doi furnizori de aceste bunuri din China.

O parte foarte importantă o reprezintă blocul de sancțiuni împotriva a trei entități rusești și a două persoane fizice implicate în achiziționarea de bunuri pentru organizațiile militare implicate în dezvoltarea de arme chimice și biologice.

În plus, două companii rusești implicate în construcția infrastructurii de gaz din Rusia – Neftegazstroy și VNIPIgazdobycha – au intrat sub incidența noilor sancțiuni americane.

De asemenea, pe listă se află uzina de automobile Ural, Uzina de dispozitive semiconductoare Bolkhov, JSC Biroul de proiectare a produselor electrice ale secolului XXI, JSC Uzina de tranzistori de putere Fryazinsk, JSC Uzina PROTON, Uzina de automobile Bryansk și o serie de structuri ale Sibantratsit.

Potrivit lui Janet Yellen, șefa Departamentului Trezoreriei SUA, noile sancțiuni vor submina și slăbi și mai mult eforturile militare ale Rusiei prin măsuri “care vizează baza militaro-industrială și rețelele de eludare a măsurilor punitive”.

Noul pachet de sancțiuni vine la o săptămână după ce președintele american Joe Biden a promulgat un nou pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. “Se pare că sprijinul nostru pentru Ucraina și țintirea neobosită a capacităților militare rusești oferă Ucrainei un avantaj critic pe câmpul de luptă”, a subliniat Yellen.

De asemenea, Departamentul de Stat a luat măsuri restrictive împotriva sectoarelor energetic, metalurgic și minier din Rusia și a impus sancțiuni suplimentare în legătură cu moartea activistului rus de opoziție Alexei Navalny.

Noul pachet de sancțiuni este incredibil de important deoarece, în acest fel, SUA constrâng unul dintre principalii parteneri ai agresorului, și anume China. La urma urmei, multe companii au ignorat sancțiunile UE și SUA încă de la începutul războiului, profitând de impasul de pe piața rusă.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, în ultimele șase luni, China și-a crescut brusc vânzările către Rusia de mașini-unelte, microelectronică și alte tehnologii pe care Moscova le folosește pentru a produce rachete, tancuri, avioane și alte arme pentru războiul împotriva Ucrainei.

Astfel de date au fost citate de doi oficiali americani, sub rezerva anonimatului, pentru o serie de instituții media.

Potrivit interlocutorilor media, Rusia a primit aproximativ 90% din importurile sale de microelectronică din China în 2023. În plus, aproape 70% din importurile de mașini-unelte ale Rusiei, în valoare de aproximativ 900 de milioane de dolari în ultimul trimestru din 2023, sunt, de asemenea, de origine chineză.

În plus, companiile chineze și rusești lucrează la producția comună de drone în Rusia, iar companiile chineze ar furniza Rusiei nitroceluloză, necesară pentru fabricarea combustibilului pentru rachete.

Beijingul colaborează cu Rusia pentru a-și îmbunătăți capacitățile de sateliți și alte capacități spațiale pentru a purta un război împotriva Ucrainei. Potrivit Casei Albe, acest lucru ar putea, pe termen lung, să crească amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru întreaga Europă.

Citând rapoarte ale serviciilor de informații, oficialii americani au mai spus că China furnizează Rusiei imagini din satelit pentru a lupta împotriva Ucrainei.

Anterior, FT, citând oficiali neidentificați, a relatat că Blinken, într-o comunicare cu colegii din UE și NATO, a declarat că asistența acordată de China Rusiei este de o amploare îngrijorătoare. Aceasta a inclus asistență în producția de echipamente optice, propulsoare și echipamente legate de spațiu.

În același timp, Statele Unite nu văd nicio dovadă că China oferă sprijin militar direct Rusiei.
Dar este demn de remarcat faptul că, chiar dacă America nu are nicio dovadă, noul pachet de sancțiuni face posibilă oprirea sau îngreunarea cât mai mult posibil a comunicării dintre Rusia și China, ceea ce va slăbi semnificativ potențialul militar al țării agresoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!