Sari la conținut

Statele Unite și națiunile europene iau în considerare administrarea vaccinului lucrătorilor expuși la gripa aviară

Statele Unite și Europa explorează opțiuni pentru achiziționarea sau producerea de vaccinuri împotriva gripei aviare H5N1, destinate protejării lucrătorilor din industria avicolă și a lacticolelor, precum și a medicilor veterinari și a tehnicienilor de laborator, au afirmat mai mulți oficiali guvernamentali. Aceste măsuri sunt considerate de experți ca fiind cruciale pentru reducerea riscului de pandemie, relatează Reuters, scrie sursa.

Oficialii americani au raportat că săptămâna trecută au transferat serul produs de compania CSL Seqirus, care ar putea fi eficient împotriva virusului actual, în doze finite. De asemenea, oficialii europeni din domeniul sănătății au dezvăluit pentru Reuters că sunt în discuții pentru achiziționarea vaccinului prepandemic al CSL.

Autoritățile sanitare din Canada au anunțat, de asemenea, că au purtat discuții cu reprezentanții GSK, producătorul vaccinurilor antigripale sezoniere din Canada, pentru a evalua posibilitatea achiziționării și fabricării unui vaccin prepandemic împotriva gripei aviare.

Alte țări, inclusiv Marea Britanie, sunt de asemenea angrenate în discuții privind strategiile pentru vaccinurile prepandemice, au confirmat oamenii de știință.

Aceste acțiuni întreprinse de statele occidentale vin în contextul răspândirii rapide a unei noi tulpini de gripă aviară care a apărut la sfârșitul anului 2020 și care a cauzat un număr record de decese în rândul păsărilor sălbatice și domestice, fiind identificată ca infectând multiple specii de mamifere.

În martie, oficialii americani au confirmat primul focar de virus la vacile de lapte, afectând zeci de turme din nouă state și două persoane angajate în industria lactică. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA estimează că aproximativ 20% din rezervele de lapte din țară prezintă semne ale virusului, suggerând o posibilă răspândire extinsă a acestuia.

Expunerea lucrătorilor din industria avicolă și a fermelor de lapte crește riscul ca virusul să suferi mutații și să capete capacitatea de a se transmite ușor la oameni, au avertizat experții.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!