Sari la conținut

Statele Unite vor sprijini Israelul în viitor pentru o operațiune, chiar și cu un număr mare de victime civile?

Casa Albă a evitat să confirme duminică dacă președintele Joe Biden se va întâlni cu Benjamin Netanyahu atunci când premierul israelian va vizita Washingtonul luna viitoare pentru a se adresa Congresului american, conform Reuters.

„Nu am nimic de anunțat astăzi”, a declarat Jake Sullivan, consilierul lui Biden pe probleme de securitate națională, într-un interviu acordat emisiunii „Face the Nation” de la CBS, adăugând că cei doi lideri comunică regulat.

„El vine să se adreseze Congresului. Președintele vorbește cu el tot timpul”, a spus Sullivan.

Netanyahu este programat să se adreseze unei sesiuni comune a Congresului pe 24 iulie. Biden a fost un susținător ferm al Israelului în conflictul acestuia cu Hamas în Gaza, însă au existat tensiuni între cei doi cu privire la modul în care Israelul conduce războiul.

Biden, care candidează pentru a fi reales în noiembrie, a fost criticat pentru sprijinul său pentru Israel de către baza sa politică de stânga, pe măsură ce numărul de morți palestinieni crește în urma atacurilor Israelului.

Sullivan a declarat că speră ca un acord de încetare a focului și de luare de ostatici să fie în vigoare până la venirea lui Netanyahu la Washington. Hamas trebuie doar să accepte propunerea aflată pe masă, a spus el.

Biden a salutat salvarea de către forțele israeliene a patru ostatici deținuți de Hamas și a promis că va continua să lucreze până când toți ostaticii vor fi eliberați și se va ajunge la o încetare a focului.

Sullivan nu a specificat dacă Statele Unite au oferit sprijin de informații Israelului în salvarea ostaticilor și nu a comentat modul în care operațiunea ar putea influența adoptarea de către Hamas a unui acord de încetare a focului.

„Adevărul este că întreaga lume așteaptă ca Hamas să spună da”, a spus el. „Pentru toți acei oameni, timp de toate aceste luni care au cerut o încetare a focului, acum este momentul”.

Vorbind în cadrul emisiunii „This Week” de la ABC, Sullivan a declarat că Statele Unite nu știu câți palestinieni au murit în timpul operațiunii de salvare.

Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că 274 de palestinieni au fost uciși, în timp ce armata israeliană a declarat că știe că au fost uciși sub 100 de palestinieni, fără a preciza câți dintre aceștia erau luptători sau civili.

Întrebat dacă Washingtonul va susține o operațiune similară de salvare israeliană în viitor, chiar dacă un număr mare de civili palestinieni ar muri, Sullivan a răspuns: „Statele Unite vor sprijini Israelul în luarea de măsuri pentru a încerca să salveze ostaticii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!