Sari la conținut

SUA au blocat prin veto aderarea deplină a Palestinei la ONU

Statele Unite au pus capăt, joi, speranței firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, printr-un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel, transmite vineri AFP, conform sursei.

De mai multe săptămâni, palestinienii, care din 2012 au statutul inferior de „stat observator nemembru”, precum şi ţările arabe, au cerut insistent Consiliului de Securitate să accepte ca un „stat palestinian”, deja recunoscut de majoritatea capitalelor, să îşi ocupe locul „legitim” în cadrul Naţiunilor Unite. 

„Acordarea statutului de membru cu drepturi depline la Naţiunile Unite Palestinei ar atenua o parte din nedreptatea istorică suferită de generaţii de palestinieni”, a susţinut joi în faţa Consiliului Ziad Abu Amr, înalt oficial al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP). 

Statele Unite, care au făcut totul pentru a amâna votul, nu au ezitat să recurgă la dreptul de veto, pe care îl folosesc în mod regulat pentru a-şi proteja aliatul israelian. Proiectul de rezoluţie prezentat de Algeria, care „recomandă Adunării Generale ca statul Palestina să fie admis ca membru al Naţiunilor Unite”, a primit 12 voturi pentru, 1 împotrivă şi 2 abţineri (Regatul Unit şi Elveţia).

Ultimul drept de veto exprimat în cazul aderării unui stat la ONU datează din 1976, când SUA au blocat intrarea Vietnamului.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!