Sari la conținut

SUA se tem de o mobilizare generală în Rusia în cazul unei contraofensive ucrainene de succes


Unii oficiali din țările occidentale se tem că, în cazul unei contraofensive ucrainene reușite, președintele Vladimir Putin va fi nevoit să declare o mobilizare generală în Rusia, potrivit The New York Times (NYT), care citează oficiali din SUA și Uniunea Europeană.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Moscova face o greșeală, cum ar fi consolidarea insuficientă a apărării în zona în care forțele armate ucrainene vor lansa atacul principal, a declarat agenția americană de informații. Atunci, linia frontului din zonă nu ar fi suficient de bine apărată, permițând Kievului să lanseze un atac devastator, acesta fiind unul dintre posibilele scenarii menționate de NYT.

În general, Occidentul se îndoiește că forțele armate ucrainene vor reuși să elibereze complet teritoriile ocupate.

Aliații Kievului ar considera că succesul unei contraofensive ar însemna revenirea unor centre de populație cheie sau o lovitură care ar face Moscova să se gândească de două ori la perspectivele unui război.

Interlocutorii publicației din cadrul serviciilor de informații americane consideră că cel mai probabil scenariu pentru o ofensivă în prima etapă ar putea fi reprezentat de mici victorii ale forțelor armate ucrainene. De exemplu, armata ucraineană ar putea să elibereze o parte din teritoriul Donbasului sau să scoată Rusia din sud-vestul Ucrainei. La rândul său, eliberarea centralei nucleare din Zaporizhzhia este importantă atât din punct de vedere strategic, cât și simbolic.

Un alt obiectiv important al campaniei de vară, citat de aliații Ucrainei, este tăierea sau îngustarea coridorului terestru spre Crimeea prin care armata rusă aprovizionează trupele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!