Sari la conținut

SUA vor să se retragă din ONU: la ce va duce politica izolaționistă a lui Trump

Schimbarea dramatică a politicii externe a SUA de la venirea la putere a lui Donald Trump este din nou centrată pe declarații izolaționiste. Noua administrație este convinsă că SUA plătește un preț prea mare pentru leadership, dar nu primește în schimb nimic care să se alinieze noilor interese americane.

La 20 februarie, republicanii au inițiat un proiect de lege intitulat „Complete Withdrawal from the UN Mess in 2025 Act”, prin care SUA s-ar retrage din Organizația Națiunilor Unite (ONU). Decizia a fost argumentată prin faptul că organizația ar fi încetat de mult timp să fie în conformitate cu interesele americane și cu agenda „America First” a lui Trump.

Republicanul Chip Roy a declarat: “Organizația Națiunilor Unite a devenit o platformă pentru tirani și un loc pentru a ataca America și aliații săi. Trebuie să încetăm să mai plătim pentru ele. Pe măsură ce președintele Trump revoluționează politica noastră externă punând America pe primul loc, trebuie să ieșim din această organizație fictivă și să ne concentrăm pe alianțe reale care vor menține țara noastră în siguranță și prosperă.”

În plus, Congresul consideră că, în ciuda influenței și a resurselor sale financiare, ONU nu a reușit să prevină războaiele, genocidul, încălcările drepturilor omului sau pandemiile în ultimele decenii.

Este bine cunoscut faptul că Trump este încrezător că va putea pune capăt războiului Rusia-Ucraina și că, dacă ar fi fost președinte mai devreme, l-ar fi putut preveni. De asemenea, republicanii acuză ONU de „atacarea” aliaților SUA și de sprijinirea „adversarilor” lor. În același timp, SUA își consolidează relațiile cu agresorul – Rusia, retrăgându-se de peste tot de unde autoritățile nu văd beneficii pentru ele.

Potrivit unor surse, SUA ar putea refuza să co-sponsorizeze un proiect de rezoluție ONU pentru a treia aniversare a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. În schimb, țara a prezentat propriul proiect de rezoluție, care diferă semnificativ în ceea ce privește conținutul și poate justifica într-un anumit sens agresiunea rusă.

Există mai multe motive pentru politica izolaționistă a lui Trump, dar toate se reduc la unul principal – căutarea câștigurilor, care, în opinia lui Trump, pot fi obținute mult mai rapid dacă SUA acționează pe cont propriu, mai degrabă decât prin intermediul vreunei organizații. Noua administrație rupe legăturile acolo unde SUA au investit mai mult decât au primit și construiește altele noi, mai profitabile.

Alegătorii lui Trump, ca și el însuși, sunt, de asemenea, de părere că SUA ar trebui să nu mai irosească resurse pentru politica externă și să se concentreze asupra problemelor interne. Acest motiv se regăsește în mare parte în opinia generală, deoarece susținătorii lui Trump nu susțin, în general, amestecul Americii în problemele altora, ci mai degrabă cer soluții la problemele lor. Președintele, la rândul său, exploatează cu abilitate acest lucru, inclusiv prin recurgerea la populism.

Potrivit noii administrații, SUA încearcă să își reducă angajamentele față de țări și organizații prin utilizarea unei retorici care îi critică și îi învinuiește pe alții pentru „problemele” presupuse a fi cauzate de o lipsă de concentrare asupra intereselor americane.

Dar este ONU chiar atât de inutilă?

Există o parte de adevăr în cuvintele lui Trump potrivit cărora ONU nu asigură securitatea internațională în mod corespunzător. Adevărul este că orice decizie a organizației poate fi blocată de orice țară cu drept de veto. De exemplu, Rusia a blocat deciziile referitoare la agresiunea sa împotriva Ucrainei. Prin urmare, ineficiența ONU în prevenirea războaielor devine evidentă.

Una dintre problemele grave ale ONU este lipsa reformelor, care ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp în urmă, în contextul evenimentelor din ultimii ani. Organizația nu a luat măsuri pentru a limita dreptul de veto în cazuri individuale, nu a extins Consiliul de Securitate și nu a schimbat regulile misiunilor de menținere a păcii, care au fost în mod repetat subiectul unor scandaluri, inclusiv acuzații de corupție împotriva pacificatorilor.

De asemenea, ONU a criticat SUA pentru operațiunile sale militare din Orientul Mijlociu. Autoritățile americane nu au apreciat aceste critici, ceea ce a reprezentat un alt motiv de deteriorare a relațiilor dintre SUA și ONU.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!