La 6 iunie, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a început audierile unei cauze intentate de Ucraina împotriva Rusiei privind aplicarea Convenției internaționale pentru reprimarea finanțării terorismului și a Convenției internaționale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială. Cauza va fi examinată până la 14 iunie 2023 și va avea două etape: Pe 6 și 12 iunie, cuvântul va fi dat părții ucrainene, în timp ce pe 8 și 14 iunie – reprezentantului Rusiei.
Este pentru prima dată când cauza Ucraina vs. Rusia ajunge în faza de fond în instanțele internaționale. După izbucnirea războiului în estul Ucrainei în 2014, partea ucraineană a inițiat în mod legal o consultare privind o “soluționare pașnică” a conflictului. Ulterior, în 2017, Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, care a permis ca dosarul să intre pe fond abia în 2019. Audierea finală a cazului a început abia acum.
Acuzațiile împotriva Rusiei sunt luate în considerare pentru:
- furnizarea de acces la arme și asistență grupurilor armate ilegale;
- doborârea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines;
- bombardarea zonelor rezidențiale din Mariupol și Kramatorsk;
- distrugerea unui autobuz civil de pasageri lângă Volnovakha;
- bombardarea în timpul unei adunări pașnice la Harkov;
- discriminarea împotriva comunităților ucraineană și tătară din Crimeea;
- interzicerea activităților Mejlisului poporului tătar din Crimeea;
- valuri de dispariții, crime, percheziții arbitrare, detenții; și restricții privind predarea limbilor ucraineană și tătară din Crimeea.
Ucraina este reprezentată în fața instanței de către ambasadorul extraordinar al Ministerului ucrainean de Externe, Anton Korinevych. Acesta a declarat că, începând din 2014, Ucraina a încercat să avertizeze lumea cu privire la încălcările tot mai frecvente ale dreptului internațional de către Rusia. Rusia genocidă o întreagă națiune, în timp ce lumea pur și simplu privește. În plus, ambasadorul a menționat diverse cazuri de nerespectare a dreptului internațional de către Rusia, care au început cu mult înainte de invazia la scară largă din 2022: atacul asupra tătarilor crimeeni din Crimeea, precum și războiul din estul Ucrainei.
Potrivit lui Korinevych, prima zi de audieri a decurs bine pentru Ucraina. Timp de șase ani, echipa juridică a Ministerului de Externe, consilierii juridici, precum și membrii delegației ucrainene au făcut totul pentru a pune în mișcare cazul. Argumentele prezentate au dovedit forța poziției ucrainene cu privire la încălcările menționate de către Federația Rusă.
Ucraina a luptat pentru independența sa în timpul Revoluției de granit din 1990, în timpul Revoluției portocalii din 2004 și în timpul Revoluției demnității din 2014. Ucrainenii și-au dovedit întotdeauna dreptul la libertate și dorința de a trăi separat de Rusia. Curtea Internațională de Justiție ar trebui să facă totul pentru a opri Federația Rusă și pentru a permite Ucrainei să trăiască independent de agresiunea rusă.
Politica Rusiei de discriminare pe teritoriile ucrainene ocupate temporar și de fomentare a terorii în orașele ucrainene pașnice trebuie să aibă o bază legală și să fie pedepsită sever la nivel internațional. Curtea Internațională de Justiție ar trebui să ia în considerare toate crimele Rusiei în verdictul său.
Acțiunile de care Rusia este acuzată că le-a comis au avut loc în perioada 2014-2015. De atunci, Rusia a comis numeroase alte crime la fel de brutale împotriva civililor ucraineni, a prizonierilor de război ucraineni, precum și a instigat la un adevărat ecocid. Amânarea cazului și lipsa de reacție a comunității mondiale față de crimele de război ale Rusiei permit țării teroriste să continue să încalce dreptul internațional. Kremlinul înțelege doar limbajul forței, așa că este inutil să sperăm la bunul lor simț – lumea trebuie să acționeze aici și acum pentru a opri ilegalitatea rusă în Ucraina și pentru a împiedica răspândirea acesteia dincolo de granițele țărilor europene.
Autor: Inna Volodina