Sari la conținut

Suedia cere Turciei să înceapă procesul de ratificare a aderării sale la NATO

​Suedia şi-a îndeplinit obligaţiile din acordul cu Turcia privitor la aderarea ţării nordice la NATO şi a venit vremea ca parlamentul turc să înceapă procesul de ratificare, a declarat miercuri ministrul de externe suedez Tobias Billstrom, transmite sursa.

„Considerăm că am făcut ceea ce se aştepta de la noi, acum este timpul ca parlamentul Turciei să înceapă procesul de ratificare”, a declarat Billstrom, după o întâlnire cu parlamentarii suedezi.

Finlanda şi Suedia au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan blochează din mai 2022 intrarea Suediei în NATO. Ankara a acuzat Suedia de pasivitate în faţa „teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora, totuşi, guvernul suedez nu are ultimul cuvânt.

Incendierea unui exemplar al Coranului de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a dus la suspendarea convorbirilor deja tensionate între Ankara, Helsinki şi Stockholm.

Între timp, Finlanda a devenit, la începutul lui aprilie, al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, după ce Turcia a renunțat la obiectivele față de aderarea sa.

Suedia speră să obțină aprobarea aderării sale la NATO de către Turcia și Ungaria înaintea următorului summit al alianței ce urmează să aibă loc la Vilnius luna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!