România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește piața capitalurilor private, măsurată prin investițiile fondurilor de private equity în PIB. În comparație cu Polonia, sumele investite la noi sunt de zece ori mai mici. Private equity se referă la investițiile în companii private nelistate, cu scopul de a le crește valoarea. Un exemplu recent este investiția de 10 milioane de euro realizată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, alături de fondurile CEECAT Capital și Morphosis Capital, în extinderea retailerului „La Cocoș”.
Investitorii pe această piață sunt în principal persoane cu averi mari, fonduri de pensii și companii de asigurări. În România, piața de private equity este încă în dezvoltare, cu doar 73 de tranzacții în 2023, o scădere de 16% față de anul precedent, influențată de creșterea dobânzilor, conform ROPEA.
Fondatorul Impetum Group, Andrei Cionca, explică faptul că, deși s-au realizat progrese, România este încă la început în atragerea de capitaluri private. El subliniază că lipsa unui „track record” și a unei tradiții în gestionarea fondurilor de investiții face dificilă atragerea unor investitori precum „family office-urile”, care preferă să colaboreze cu manageri experimentați.
Cionca mai sugerează necesitatea implicării investitorilor instituționali, în special a fondurilor de pensii, pentru a dezvolta piața. Deși legea permite alocarea a 1% din activele fondurilor de pensii pentru private equity, doar un fond a investit până acum. El propune, de asemenea, crearea unui fond suveran de investiții, similar cu cele din Polonia și Bulgaria, pentru a stimula investițiile în economie.
În contextul economic actual, Cionca observă scăderi ale bugetelor în sectorul serviciilor, deși acesta era unul dintre cele mai stabile, și avertizează asupra unei posibile creșteri a taxelor în 2025. Totuși, el rămâne optimist, considerând că firmele din România pot absorbi aceste presiuni fiscale prin digitalizare și eficientizare.