Sari la conținut

Suprimarea modalităților de eludare a sancțiunilor de către Rusia este o opțiune sigură pentru reducerea potențialului militar

Ediția estoniană a revistei RusDelfi a publicat un articol scris de Evgheni Tsibulenko în coautorat cu Nikolay Timoshenko, în care autorii au descris viziunea lor asupra stării actuale a complexului militar-industrial rusesc și o modalitate simplă de a-l distruge. Pe de o parte, totul este foarte simplu – Occidentul ar trebui să acorde atenție eludării sancțiunilor de către Rusia și să împiedice continuarea unor astfel de mașinațiuni. Pe de altă parte – Federația Rusă primește bunuri cu dublă utilizare, pe care le folosește apoi la fabricarea de rachete și drone. Kremlinul are multe puncte de influență care trebuie urmărite și întrerupte, deoarece în acest fel țara agresoare își îmbogățește economia și complexul militar-industrial rusesc.

Invazia la scară largă a Ucrainei și-a pus amprenta asupra economiei Rusiei. Cu toate acestea, în pași mici, regimul lui Putin aduce în fiecare zi țara mai aproape de inevitabil – un colaps economic complet, reducerea forțelor militare ale Rusiei și izolarea internațională. Rușii se confruntă cu o serie de probleme care au rezultat în urma investirii aproape tuturor banilor lor în război. Vorbim despre penuria de produse alimentare agricole, creșterea prețurilor la combustibil și lipsa alimentării cu căldură în casele rezidențiale, toate acestea se adună și provoacă multe resentimente în societate. Cu toate acestea, ceea ce a afectat cel mai mult capacitățile militare ale Rusiei este pierderea aviației rusești.

Regimul Putin este un sistem planificat în mod elaborat, în care este important să se mențină controlul asupra fiecărei sfere a vieții publice. Conducerea rusă se teme foarte mult de revolta și deznădejdea cetățenilor săi și, prin urmare, investește foarte mult efort în funcționarea de nezdruncinat a mașinii de propagandă. În acest scop, propagandiștii lucrează în mod activ la imaginea “invincibilă” a Rusiei, care nu suferă consecințe negative din cauza războiului: aproape că nu are pierderi pe front, iar economia sa este stabilă. Starea reală a lucrurilor, desigur, este radical diferită de ceea ce Kremlinul îi face pe ruși să creadă.

Exporturile rusești către Europa au avut de suferit din cauza sancțiunilor: în 2023, acestea au fost cu 30% mai mici decât în 2022. Economia țării agresoare a început să se deterioreze treptat, în special din cauza prețurilor materiilor prime. Rusia a pierdut UE ca principală piață de export și s-a confruntat cu inflația. Prețurile alimentelor au crescut, inclusiv ale ouălor cu 61,35%. Cu toate acestea, Rusia nu vrea să strice reputația lui Putin înainte de alegerile prezidențiale, așa că încearcă să mențină rubla la un loc. După aceea, rușii se confruntă cu o prăbușire economică și mai mare, ceea ce va provoca o deteriorare accentuată a nivelului de trai.

Potrivit lui Jeffrey Sonnefeld, profesor la Yale School of Economics, problemele economice au avut un impact serios asupra mediului de afaceri rusesc. Rusia a pierdut accesul la o serie de tehnologii moderne și a fost nevoită să înlocuiască capitalul străin cu fonduri proprii.

Ignorarea de către Occident a încălcărilor evidente ale sancțiunilor îi permite lui Putin să prelungească războiul. Agresorul cumpără timp, își construiește propria producție de arme, decât crește puterea armatei. Ocolind Rusia obține bunurile necesare prin China și alte țări și rămâne în avantaj. Aproximativ 60% din bunurile cu dublă utilizare sunt produse în SUA și introduse în Rusia prin contrabandă. Piese americane au fost găsite în rachete și drone doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, în special în rachetele Kh-59, Kh-101, Kalibr și Iskander-K, precum și în dronele Orlan-10, Shahed-131 și Shahed-136.

Companiile americane precum Analog Devices, Texas Instruments, Microchip Technology, Intel Corporation și Advanced Micro Devices (AMD) reprezintă cel puțin 52% din importurile pe care Rusia le folosește ca piese pentru rachete și drone. Sancțiunile occidentale trebuie să fie îmbunătățite, deoarece, dacă nu se schimbă nimic, nu vor fi de niciun folos practic.

Șeful Centrului ucrainean pentru Securitate și Cooperare, Serhiy Kuzan, a declarat că a crescut capacitatea complexului militar-industrial rusesc de a produce rachete. Aproximativ 512 rachete au fost produse în 2022, în timp ce cifra a ajuns la 1.060 în 2023. Deși Rusia a fost nevoită să reducă sau să închidă o serie de programe militare, complexul militar-industrial al țării continuă să se dezvolte prin eludarea restricțiilor occidentale.

În consecință, sancțiunile au contribuit într-adevăr la o serie de probleme economice în Rusia. Cu toate acestea, aceste restricții au lacune care permit complexului militar-industrial al Rusiei să se dezvolte în continuare. Ignorarea acestei probleme dă un semnal verde la calea, astfel că Occidentul ar trebui să aplatizeze la zero tranzitul acestor bunuri. Rusia se pregătește pentru un război prelungit și își adună forțe pentru o nouă agresiune, ceea ce reprezintă o amenințare nu doar pentru Ucraina.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!