Sari la conținut

Tbilisi critică ezitarea NATO de a primi Georgia în alianță

Ambiguitatea din jurul perspectivelor de aderare a Georgiei la NATO face jocul Rusiei, au afirmat luni autorităţile acestei mici ţări din Caucaz, cu o zi înainte de summitul Alianţei Nord-Atlantice ce se va desfăşura în Lituania, informează sursa.

Evocând un precedent summit care avusese loc în 2008 la Bucureşti, în timpul căruia NATO refuzase să se angajeze oficial în favoarea integrării Georgiei şi Ucrainei, preşedintele Parlamentului georgian Şalva Papuaşvili a afirmat că această „decizie contradictorie a creat o ambiguitate ce a împins Rusia să exploateze această deschidere geopolitică şi să agraveze situaţia”.

Potrivit lui Papuaşvili, aderarea Georgiei la NATO ar fi permis evitarea războiului cu Rusia în 2008, punct culminant al tensiunilor legate de dorinţa Tbilisi de a-şi consolida relaţiile cu NATO.

„Respingerea Georgiei poate că a contribuit de asemenea la dezastrul ucrainean”, a adăugat el, cu referire la războiul declanşat de Rusia în Ucraina. „Frontierele NATO arată unde se situează limita păcii”, a spus oficialul georgian.

Nu e nicio apropiere între Tbilisi şi Moscova, susține oficialul georgian

Preşedintele Parlamentului georgian, care a făcut aceste declaraţii în numele partidului aflat la putere Visul Georgian, a adăugat că nu vede „niciun argument inteligibil pentru care Georgia nu a fost admisă în cadrul NATO” şi a respins îngrijorările unor occidentali şi ale opoziţiei, care susţin că văd o apropiere între Tbilisi şi Moscova.

„Nimic nu este mai departe de adevăr”, a declarat Şalva Papuaşvili, asigurând că reformele democratice şi militare ale Georgiei fac din ea „una dintre ţările partenere cele mai compatibile, după cum recunoaşte chiar NATO”.

Georgia vrea să adere la Uniunea Europeană şi NATO, după cum doreşte majoritatea populaţiei sale, potrivit sondajelor, însă ONG-uri şi militanţi ai opoziţiei acuză partidul puterii că încurajează o derivă autoritară. Georgia a refuzat să impună sancţiuni împotriva Rusiei.

Georgia, fostă republică sovietică din Caucaz, s-a confruntat cu Rusia în 2008 într-un război-fulger ce s-a soldat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei a două teritorii separatiste proruse, Osetia de Sud şi Abhazia, care se separaseră de Georgia în 1992.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!