Sari la conținut

Tensiuni Politice între Premierul Tusk și Președintele Duda la Summitul NATO

Premierul polonez, Donald Tusk, și președintele Andrzej Duda au avut un schimb de replici tensionat la summitul NATO din Washington. Într-un interviu televizat, președintele Duda a declarat că va opune veto legalizării avortului, calificând membrii guvernului drept „tăntălăi”. Aceste remarci au fost considerate de Tusk ca o „scuipare în față” a guvernului său, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Avortul: O Problemă Delicată în Polonia

Președintele Duda a afirmat că nu va promulga niciodată o lege care să dezincrimineze avortul, susținând că „avortul ucide oameni”. De asemenea, el a spus că femeile care fac avorturi ilegale nu ar trebui să fie pedepsite, ci persoanele care participă în mod ilegal la aceste proceduri.

Declarațiile președintelui vin în contextul în care premierul Tusk a promis să accelereze adoptarea unei legi care să permită avortul până în a 14-a săptămână de sarcină, una dintre promisiunile sale electorale principale.

„Să mergi la summitul NATO și să îți critici guvernul într-un interviu televizat, anunțând noi vetouri. Asta nu este misiunea președintelui. Ce rușine!”, a scris Tusk pe rețelele de socializare.

Divergențe pe Politici Economice și Constituționale

În interviul său, președintele Duda a criticat și politica economică și socială a guvernului liberal, afirmând că actualii miniștri fie permit furtul, fie nu știu cum să-l prevină. El i-a acuzat de incapacitate în gestionarea statului polonez și a susținut că în ultimele șase luni au avut loc încălcări grave ale legii și Constituției.

Justiția și Presa: Centrul Disputei Politice

Președintele Duda, asociat cu partidul naționalist-conservator Lege și Justiție (PiS), a fost într-un conflict constant cu Bruxelles-ul din cauza politicilor conservatoare ale guvernului său. După ce PiS a pierdut majoritatea în alegerile din octombrie, guvernul liberal condus de Donald Tusk a început să ia măsuri pentru a aduce în fața justiției mai mulți oficiali ai fostului guvern, pe care îi acuză de corupție.

Acest context politic tensionat subliniază diviziunile profunde din Polonia și dificultățile în găsirea unui consens pe probleme esențiale pentru societatea poloneză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!