Sari la conținut

Tentativa de asasinare a lui Robert Fico – o reacție la acțiunile politicianului sau un semn rusesc la adresa politicii europene

Pe 15 mai după-amiază s-a aflat că în Slovacia a fost împușcat premierul țării, Robert Fico. Acesta a fost grav rănit și se afla în stare critică; politicianul a fost operat. Incidentul a avut loc în orașul Gandlova, situat la 150 de kilometri de Bratislava. Se menționează că împușcăturile au avut loc în fața clădirii în care Fitzo și susținătorii săi se întâlneau. Presa slovacă a relatat că Fitzo s-a apropiat de oamenii care l-au salutat, după care au răsunat mai multe focuri de armă, iar premierul a căzut la pământ.

După tentativa de asasinat asupra lui Fico, pe pagina de Facebook a premierului s-a scris că există o amenințare la adresa vieții sale din cauza rănii. Din cauza necesității unei intervenții chirurgicale urgente, Fitzo nu a fost dus la Bratislava, ci la Banská Bystrica. Acolo, politicianul a fost operat, iar starea sa din dimineața zilei de 16 mai rămâne gravă, dar stabilă.

Forțele de ordine slovace l-au reținut pe presupusul atacator; acesta s-a dovedit a fi scriitorul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, care deținea în mod legal o armă. El este fondatorul clubului literar Rainbow și un susținător al partidului liberal Slovacia Progresistă.

Cintula a invocat ca motiv al atacului dezacordul său cu politicile premierului. În special, el nu era mulțumit de linia populistă a guvernului Fico, care era asociată cu elemente ale unui regim autoritar și cu o prejudecată clară față de Rusia. Trebuie remarcat faptul că Fitzo a fost un oponent consecvent al acordării de asistență militară Ucrainei în lupta împotriva invaziei rusești. Politicianul era, de asemenea, împotriva aderării Ucrainei la NATO și a motivat că aceasta ar fi un catalizator pentru cel de-al treilea război mondial.

Dar, în aceeași zi, propaganda rusă a început să răspândească versiunea sa privind motivele tentativei de asasinat. Potrivit versiunii propagandiștilor de la Kremlin, Occidentul l-a distrus pe Fico, un prieten al lui Putin, prin mâinile unui liberal care îl urăște. Cu toate acestea, această versiune a devenit doar o distragere a atenției comunității mondiale de la dovezile reale și importante care dovedesc urma rusească în acest incident. După cum s-a dovedit, Cintula a fost un membru activ al grupului paramilitar neînregistrat Slovenske Brants (SB), care și-a început activitatea pe teritoriul Slovaciei în 2012.

Cel puțin două lucruri leagă SB de Federația Rusă. În primul rând, are în rândurile sale instructori de origine rusă care au servit în Forțele Speciale. În al doilea rând, Brâncuși a intrat în contact cu motocicliștii putinoizi din Lupii Nopții, care este un proiect pur FSB.

De asemenea, este demn de remarcat similitudinea scrisului cu asasinarea multor politicieni într-un fel sau altul dezavantajoși pentru Kremlin. Cel mai clar exemplu este Boris Nemțov, pe care Putin l-a eliminat în 2015.

Care este scopul atacului planificat de serviciile secrete rusești?

Robert Fitzo, precum și Viktor Orban, sunt cei doi adversari cei mai înfocați ai problemei ucrainene în Uniunea Europeană. Există multe motive pentru acest lucru; printre acestea se numără relațiile personale cu dictatorul rus, precum și beneficiile pentru Ungaria și Slovenia. Iar pentru această poziție, politicienii au fost criticați în mod repetat atât de comunitatea internațională, cât și pe plan intern. Iar în mijlocul crizei din războiul Rusiei împotriva Ucrainei, este incredibil de profitabil să distrugi o figură atât de colorată și mediatică. Pentru că atunci se va putea spune că partea ucraineană sau Occidentul colectiv a fost cea care a ordonat asasinarea unui liberal slovac.

Conexiunile cetățeanului Cintula vor fi uitate în mod convenabil dacă vor fi ținute sub tăcere. Dar, după cum arată practica, orice operațiune specială a FSB este rapid descoperită și făcută publică. Acest caz nu a făcut excepție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!