Sari la conținut

Tornadele și România, o istorie de cel puțin 400 de ani. Balaurul din cer și „vântul rotitor”, într-o țară ce zeci de ani a negat că ar putea avea tornade

​Tornada este o furtună violentă, periculoasă și super-spectaculoasă, dar multe zeci de ani nu a fost recunoscut faptul că se pot produce și în România tornade. Lucrurile s-au schimbat și acum știm că istoria tornadelor în România este îndelungată. Care au fost cele mai distructive tornade pe la noi și cum au fost descrise? De ce Făcăeni a fost un episod uimitor? Cum se formează tornadele?

  • De la 1603 la 2022 au fost documentate din mai multe surse 195 de tornade produse în România, iar cea mai veche descriere se referă la un „vânt rotitor” de la 1603. Cea mai puternică tornadă produsă pe teritoriul României de astăzi s-a întâmplat pe 19 mai 1912, în Transilvania, dar s-a produs o tornadă chiar și la București, în 1886.
  • În perioada comunistă era tabu discuția despre tornade, nu apărea termenul în prognozele meteo, nu se scria în presă despre tornade produse în România, deși se știe că au existat. Se spunea atunci că tornade se pot produce doar în zonele tropicale și în niciun caz așa la nord.
  • Momentul de trezire a fost 2002, tornada de la Făcăeni, care a fost documentată și de români, dar și de un meteorolog american care se afla aici în România și care a cercetat în teren traiectoria tornadei. Concluzia meteorologului american a fost clară: în România se pot produce tornade, s-au produs și în trecut, iar România trebuie să accepte această realitate.
  • Tornadele se evaluează în funcție de o scară numită Fujita, unde F0 înseamnă că nu a avut consecințe, iar F5 că tornada a lăsat în urmă dezastru total. Faimoasa tornadă de la Făcăeni, din august 2002 a fost categoria F3+. O tornadă mai recentă a fost cea produsă în jud Călărași, pe 30 aprilie 2019, clasificată în categoria F0 sau F1. A rămas de atunci faimos incidentul cu autobuzul răsturnat.
  • Distribuția spațială a tornadelor în România arată faptul că acestea sunt mai frecvente în zona de est a țării, cu un maxim în zona de sud-est. De asemenea, apariția tornadelor este mai frecventă în perioada lunilor mai – iulie, majoritatea având loc între orele 09:00–20:59, cu un maxim în jurul orelor 15:00 și 17:00.
  • Tornada este un vârtej de vânt extrem de violent, devastator, dar cu arie de acțiune restrânsă, adesea însoțit de ploi torențiale. Este nevoie să existe trei condiții de bază pentru ca o tornadă să se producă: instabilitate atmosferică, umiditate și un mecanism de declanșare care să ridice în altitudine aerul de la suprafață.
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!