Supraveghere aproape permanentă, acces limitat la familii, izolare: tratamentul aplicat ultimilor 30 de deținuți de la Guantanamo este „crud, inuman și degradant”, a denunțat luni un expert ONU după prima vizită de acest gen în închisoarea militară americană, potrivit sursei.
După două decenii de solicitări nereușite din partea experților independenți ai ONU în domeniul drepturilor omului, raportorul special pentru drepturile omului și combaterea terorismului, Fionnuala Ní Aoláin, a fost în cele din urmă autorizată să facă această vizită în februarie.
Raportul său, publicat luni, descrie, în ciuda „îmbunătățirilor semnificative” din centrul de detenție, „supravegherea aproape constantă, extragerile forțate din celule, utilizarea excesivă a mijloacelor de constrângere”, „deficiențe structurale în domeniul asistenței medicale, acces inadecvat la familii” și „detenții arbitrare caracterizate de încălcări continue ale dreptului la un proces echitabil”.
„Totalitatea tuturor acestor practici și neglijențe (…) au în special efecte agravante cumulative asupra demnității, libertăților și drepturilor fundamentale ale fiecărui deținut, iar acest lucru echivalează, în opinia mea, cu un tratament crud, inuman și degradant în curs de desfășurare, în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat aceasta în cadrul unei conferințe de presă.
„Închiderea acestui centru rămâne o prioritate”, a adăugat ea, lăudând „deschiderea și dorința Statelor Unite de a da un exemplu” prin faptul că au permis această vizită.
Experții independenți ai ONU în domeniul drepturilor omului au solicitat accesul la această închisoare militară din sud-estul Cubei de când a fost deschisă în 2002 pentru deținuții din „războiul împotriva terorismului” condus de SUA în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.
Închisoarea a devenit un ghimpe în coasta Washingtonului, care a fost acuzat de detenție ilegală, de încălcarea drepturilor omului și de tortură. 800 de „prizonieri de război” au fost deținuți acolo, majoritatea încarcerați în ciuda unor dovezi slabe privind implicarea lor.
Statele Unite nu sunt de acord cu declarațiile expertului ONU
Într-o scrisoare care însoțește raportul, Statele Unite și-au exprimat „dezacordul” cu „numeroasele afirmații” dintr-un document care „nu reflectă poziția oficială a Națiunilor Unite”, asigurând în special că deținuții primesc îngrijiri medicale și pot comunica în mod regulat cu familiile lor.
„Am oferit raportorului special un acces fără precedent” și suntem „încrezători că condițiile de detenție de la Guantanomo sunt umane”, a scris Michèle Taylor, ambasador la Consiliul pentru Drepturile Omului, precizând că administrația Biden „lucrează activ pentru a găsi facilități adecvate pentru deținuții care mai pot fi transferați”.
Raportul lui Ní Aoláin subliniază că practica torturii, mai întâi în „locurile negre” (închisori americane clandestine) și apoi la Guantanamo, „reprezintă principalul obstacol în calea dreptului victimelor la justiție”. „Tortura a reprezentat o trădare a drepturilor victimelor”.
„Guvernul american trebuie să asigure tragerea la răspundere pentru toate încălcările sale ale dreptului internațional, fie că este vorba de victimele practicilor sale antiteroriste, de actualii și foștii deținuți sau de victimele terorismului”, a insistat expertul.
”Subliniez importanța unor scuze, a unei îngrijiri complete, a unor reparații și a unor garanții de nerepetare pentru toate victimele”, a adăugat ea. ”Iar aceste garanții nu vor fi mai puțin presante în anii următori”.