Sari la conținut

Trupa rock anti-Putin Bi-2 primește cetățenia moldovenească

Câțiva membri ai grupului rock Bi-2 din Rusia și Belarus, cunoscut pentru opoziția sa față de invazia Ucrainei, au primit cetățenia Republicii Moldova, conform AFP, relatează sursa.

Șeful de cabinet al președintelui Maia Sandu, Adrian Balutel, a anunțat pe Telegram că Maia Sandu a semnat decretul pentru acordarea cetățeniei moldovenești membrilor trupei Bi-2 și familiilor acestora.

Balutel a subliniat că Republica Moldova protejează demnitatea umană și libertatea de exprimare, manifestând solidaritatea cu cei aflați în pericol, și a menționat că membrii Bi-2 au fost persecutați pentru opoziția lor față de războiul din Ucraina.

Format în anii ’80 în Belarus, Bi-2 a părăsit Rusia ca protest față de invazia Ucrainei și a concertat în țări cu comunități rusești mari.

Purtătorul de cuvânt al grupului a declarat că nouă persoane, inclusiv chitaristul, directorul artistic și directorul de scenă, împreună cu familiile lor, au solicitat cetățenia moldovenească, considerând că este periculos să călătorești cu un pașaport rusesc în prezent.

Trupa s-a mutat recent la Chișinău și este în turneu. Membrii Bi-2 au exprimat recunoștința lor față de liderul moldovean și față de cei care i-au sprijinit, menționând că au cunoscut-o pe Maia Sandu după un concert anul trecut.

În ianuarie, membrii trupei Bi-2 au fost arestați în Thailanda din cauza unor probleme cu vizele de muncă, dar au fost eliberați după o săptămână și au călătorit în Israel înainte de a reveni pe scenă în martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!