Sari la conținut

Trupele NATO vor fi mutate pe flancul estic pentru un exercițiu în cadrul unei proceduri simplificate

În contextul exercițiului militar NATO de amploare Steadfast Defender-2024, Olanda, Germania și Polonia au semnat, la 30 ianuarie, un acord care vizează eliminarea nuanțelor birocratice care ar putea întârzia semnificativ procesul exercițiului. Esența acordului constă în accelerarea procedurii de mutare a trupelor și armelor Alianței din Europa de Vest în Europa de Est. În cazul unor succese ale Rusiei pe frontul ucrainean, există o amenințare reală de ofensivă a unei țări agresoare împotriva unuia dintre membrii Alianței. Măsurile de îmbunătățire a mobilității și a capacității militare a NATO vor contribui la anticiparea și stoparea agresiunii rusești.

Pregătirea în avans pentru un atac rusesc asupra unei țări membre a Alianței Nord-Atlantice este o necesitate, chiar dacă, potențial, nu se poate întâmpla. Exercițiile militare de această amploare sunt o componentă importantă a securității globale, deoarece un război major al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare directă la adresa integrității altor națiuni. Acordul semnat de cele trei țări va face mult mai ușoară deplasarea trupelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare de la Marea Nordului către flancul estic al NATO.

Trupele din SUA și alți aliați NATO vor trece prin porturile de la Marea Nordului, precum și prin Germania și Polonia. Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că este foarte important să existe condiții pentru desfășurarea rapidă a trupelor înainte de orice posibil conflict. Este în interesul Kremlinului să acționeze rapid și să realizeze fără întârziere planurile criminale, motiv pentru care Occidentul ar trebui să facă toate eforturile pentru a nu acționa mai lent decât agresorul și să evite orice întârziere legată de pregătiri și de creșterea securității.

Și alții sunt de aceeași părere, în special șeful Comandamentului Logistic, Alexander Solfrank. Acesta consideră că lumea nu are practic timp pentru pregătiri prelungite. Potrivit acestuia, ceea ce nu va fi pregătit pe timp de pace, cu siguranță nu se va întâmpla pe timp de război. Atâta timp cât există o oportunitate, NATO trebuie să acționeze aici și acum, luând în considerare toate amenințările posibile.

Un înalt oficial militar NATO, Rob Bauer, a declarat cu câteva zile înainte de semnarea acordului că trăim într-o eră în care neprevăzutul se poate întâmpla în orice moment și trebuie să fim pregătiți pentru el. El a precizat că rezultatul acestui război va determina soarta lumii. Rusia nu se așteaptă decât la pauze și întârzieri din partea Occidentului, așa că NATO și aliații săi trebuie să-și schimbe abordarea în ceea ce privește purtarea războiului.

Reamintim că Alianța Nord-Atlantică plănuiește cele mai mari exerciții militare de la Războiul Rece încoace, care vor dura din februarie până în mai. Antrenamentul se va desfășura sub scenariul unui atac al unui agresor asupra unuia dintre statele membre ale Alianței, după care articolul 5 din Tratatul NATO va fi activat automat. Aproximativ 90.000 de militari vor fi implicați în exercițiu.

Exercițiile militare ale NATO în apropierea graniței cu Rusia demonstrează hotărârea NATO și trimit un semnal politic Moscovei. Apărarea flancului estic al Alianței trebuie consolidată, NATO și aliații săi sunt hotărâți să respingă un conflict militar perceput cu Rusia. Conform scenariului din documentul de antrenament, un probabil atac rusesc asupra alianței ar începe în vara anului 2025. Până atunci, lumea ar trebui să fie cât mai pregătită posibil, dar este de așteptat ca Rusia să surprindă în orice moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!