Sari la conținut

Ucraina a început deja să modeleze o nouă arhitectură a acordurilor privind capacitatea de apărare

Între 27 și 31 mai, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a vizitat o serie de țări europene pentru a semna acorduri bilaterale de securitate menite să consolideze capacitățile de apărare ale țării.

Primul acord care merită menționat este cel semnat cu Portugalia.

La Lisabona, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și prim-ministrul portughez Luis Montenegro au semnat un acord bilateral de cooperare în domeniul securității. Acordul consacră angajamentul Portugaliei de a sprijini Ucraina în vederea restabilirii integrității sale teritoriale în cadrul frontierelor din 1991, inclusiv în marea teritorială.

Portugalia va oferi în acest an un sprijin militar de cel puțin 126 de milioane de euro.

De asemenea, se confirmă participarea la Coaliția F-16, la Coaliția internațională a capacităților de securitate maritimă, precum și la programul de achiziționare de muniție de calibru mare, la eforturile de deminare și la consolidarea securității maritime.

Blocuri separate ale acordului sunt dedicate cooperării bilaterale în domeniul industriei de apărare, al serviciilor de informații, al combaterii crimei organizate și al propagandei, precum și al combaterii riscurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Ucraina și Portugalia își vor coordona și consolida eforturile comune pentru a sprijini țara noastră pe calea spre viitoarea aderare la NATO. Blocul privind cooperarea politică vorbește despre susținerea formulei de pace ucrainene, tragerea la răspundere a agresorului, consolidarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și colaborarea pentru crearea unui mecanism de compensare a daunelor, pierderilor sau prejudiciilor cauzate de agresiunea rusă.

Portugalia se angajează, de asemenea, să continue participarea sa la Coaliția internațională pentru întoarcerea copiilor ucraineni și să contribuie la realizarea obiectivelor stabilite în documentul-cadru al coaliției.

Un acord similar a fost semnat și cu Spania.

Potrivit site-ului web al Președinției, documentul consacră angajamentul Spaniei de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru a-și restabili integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional din 1991. În special, Spania va oferi Ucrainei un ajutor militar de 1 miliard de euro în acest an. În plus, este stabilită disponibilitatea Spaniei de a continua să ofere un sprijin cuprinzător pe toată durata de 10 ani a acordului.

„Spania sprijină inițiativa pentru o viitoare forță de apărare ucraineană și s-a alăturat mai multor coaliții de capacități din cadrul Grupului de contact pentru apărare ucraineană. Acestea sunt Apărarea integrată antiaeriană și antirachetă, Artileria, Vehiculele blindate, Securitatea maritimă, Tehnologia informației și Deminarea, care vor consolida Ucraina și îi vor îmbunătăți interoperabilitatea cu NATO”, se arată în comunicat.

De asemenea, Spania va continua să sprijine dezvoltarea Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei, va furniza echipamente militare moderne în diverse domenii, va sprijini pregătirea medicală și protezarea militarilor ucraineni și va consolida securitatea maritimă a Ucrainei. Cooperarea bilaterală va fi aprofundată în domeniul informațiilor, al combaterii crimei organizate și în industria de apărare, în special prin studierea posibilităților de producție comună și identificarea posibilelor surse de finanțare necesare pentru dezvoltarea bazei industriale de apărare a Ucrainei.

În plus, acordul se referă la ajutorul umanitar, la redresarea și restaurarea economică, la sprijinul pentru reformele ucrainene pe calea aderării la UE și NATO. Blocuri separate ale documentului sunt dedicate susținerii formulei de pace ucrainene, consolidării sancțiunilor împotriva Federației Ruse, introducerii unui mecanism de reparații și aducerii agresorului în fața justiției.

În plus față de acordurile cu Spania și Portugalia, diplomația ucraineană a fost activă în regiunea scandinavă.
La 31 mai, la Stockholm, a fost semnat un acord de cooperare în domeniul securității.
Despre acesta informează Biroul președintelui Ucrainei.

„Pe parcursul anilor 2024-2026, Suedia va oferi țării noastre asistență militară în valoare de 75 de miliarde de coroane suedeze (aproximativ 6,5 miliarde de euro), ceea ce reprezintă aproximativ 2,2 miliarde de euro pe an. Valoarea ajutorului va crește pe parcursul celor zece ani de valabilitate a documentului”, se arată în comunicat.
Se menționează că sprijinul militar pentru Ucraina include, de asemenea, aviație și apărare aeriană, vehicule blindate, artilerie, consolidarea securității maritime, asistență în domeniul deminării și drone.

În plus, Suedia va sprijini dezvoltarea capacităților industriale de apărare moderne ale Ucrainei și va promova cooperarea bilaterală în ceea ce privește localizarea, repararea, întreținerea și producția de produse de apărare suedeze pe teritoriul ucrainean.
O parte unică a acordului cu Suedia este reprezentată de furnizarea de aeronave specializate ASC 890, precum și de perspectiva transferului de aeronave JAS 39 Gripen în Ucraina, inclusiv instruirea relevantă.

Pe lângă Suedia, a fost posibil să se ajungă la un acord cu Islanda și Norvegia.
Din partea Norvegiei, prim-ministrul Jonas Gahr Støre și-a pus semnătura sub acordul privind cooperarea în domeniul securității și sprijinul pe termen lung, potrivit serviciului de presă al biroului președintelui Ucrainei.

„În acest an, Norvegia va oferi Ucrainei un ajutor militar de minimum 13,5 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 1,2 miliarde de euro). În total, Norvegia a promis aproape 6,4 miliarde de euro pentru perioada 2023-2027 în cadrul Programului Nansen pe termen lung de sprijinire a Ucrainei (Programul norvegian de sprijin civil și militar. – n.r.). Sprijinul norvegian pentru Ucraina va continua pe durata acordului.

Norvegia, împreună cu aliații săi, va ajuta Ucraina să dezvolte capacități în domeniul avioanelor de luptă moderne și a înregistrat deja o disponibilitate clară de a preda avioane de luptă F-16, precum și să contribuie la dezvoltarea capacităților maritime și va continua să furnizeze SAM-uri NASAMS, echipamente pentru acestea și să instruiască specialiști.

Un alt acord de securitate – cu Islanda – Zelensky l-a semnat cu prim-ministrul țării, Bjarni Benediktsson. Potrivit serviciului de presă al PO, în perioada 2024-2028, Islanda va aloca anual cel puțin patru miliarde ISK (aproximativ 30 de milioane de dolari). „Sprijinul pentru Ucraina va dura pe durata acordului. De asemenea, Islanda este pregătită să finanțeze, să achiziționeze și să furnizeze materiale și echipamente de apărare. În plus, să coopereze cu Ucraina pentru a-și dezvolta industria de apărare”, se arată în comunicat.

De asemenea, se remarcă faptul că acordul cu Islanda este unic, deoarece această țară se angajează să continue să transporte în Ucraina încărcături și echipamente militare de la aliații NATO cu avioane cargo închiriate. De asemenea, Islanda va acorda o atenție deosebită sprijinirii și echipării femeilor ucrainene din cadrul forțelor armate ucrainene.

Astfel, Ucraina a încheiat deja acorduri bilaterale de securitate cu 15 țări partenere.

Acest lucru arată nu numai sprijinul partenerilor pentru Ucraina, ci și confirmă cursul neschimbat al Ucrainei după ani de zile, și anume doar integrarea euro-atlantică, fără concesii față de Moscova sau alți dictatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!