Sari la conținut

Ucraina ar trebui să adere la NATO cât mai curând posibil și fără MAP – declarație a experților și diplomaților occidentali

46 de reputați experți, militari și diplomați occidentali, printre care fostul secretar de stat adjunct al SUA Stephen Beagin și reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina Kurt Volker, au semnat o scrisoare în ajunul summitului NATO de la Vilnius, în care solicită ca Ucraina să primească cât mai curând posibil o foaie de parcurs pentru aderarea la NATO, potrivit sursei.

Acest lucru a fost raportat de Yevropeiska Pravda cu referire la Politico, unde a fost publicată scrisoarea.

“La Vilnius, Alianța ar trebui să lanseze o foaie de parcurs care să conducă în mod clar la aderarea Ucrainei la NATO cât mai curând posibil. Ca și în cazul Finlandei și Suediei, acest proces poate ocoli Planul de acțiune pentru aderare, având în vedere angajamentul strâns și continuu dintre NATO și Ucraina”, se arată în scrisoare.

Autorii notează că rămânerea Ucrainei în zona gri a incertitudinii provoacă agresiunea rusă, în timp ce Putin nu a renunțat încă la obiectivul său de a stabili controlul asupra Ucrainei.

Semnatarii scrisorii au cerut să se ia măsuri pentru a se asigura că Ucraina câștigă războiul și își recapătă controlul deplin asupra granițelor sale recunoscute la nivel internațional din 1991 și că face parte pe deplin din aranjamentele economice și de securitate care “au făcut din Europa un continent al păcii, prosperității și cooperării” din 1945 până în 2014.

“Comunitatea transatlantică poate fi stabilă și sigură doar atunci când Ucraina este sigură. Aderarea Ucrainei la NATO, îndeplinirea promisiunii făcute la summitul NATO din 2008 de la București, va contribui la acest obiectiv”, se arată în scrisoare.

De asemenea, aceștia au menționat că șefii de stat și de guvern din cadrul NATO ar trebui să facă o declarație fără echivoc cu privire la sprijinul Alianței pentru Ucraina și la dorința Kievului de a-și restabili suveranitatea și integritatea teritorială în cadrul granițelor din 1991.


“Ei ar trebui, de asemenea, să sublinieze disponibilitatea lor de a furniza Ucrainei arme – inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS, avioane de luptă occidentale și tancuri – în cantități suficiente pentru a asigura victoria pe câmpul de luptă”, au subliniat autorii scrisorii.

În opinia lor, acest lucru ar demonstra angajamentul fără echivoc al aliaților față de victoria Ucrainei și ar trimite un mesaj clar Moscovei că situația sa militară din Ucraina se va înrăutăți cu cât conflictul va continua mai mult timp.

Semnatarii consideră că șefii de stat și de guvern din NATO ar trebui să însărcineze Consiliul NATO în sesiune permanentă să elaboreze recomandări privind calendarul și modalitățile procesului de aderare a Ucrainei, în vederea luării unei decizii la următorul summit NATO de la Washington, în 2024.

Pentru a consolida securitatea Ucrainei înainte ca aceasta să adere la NATO, se arată în scrisoare, Alianța și Ucraina ar trebui să stabilească un parteneriat de descurajare și apărare la Vilnius, în cadrul căruia Aliații vor furniza toate armele, instruirea, echipamentele, serviciile de informații și alte tipuri de sprijin necesare, în timp ce Ucraina va continua să ia măsurile necesare pentru a accelera integrarea sa în Alianță și în structurile sale de comandă.

Anterior, președintele Volodymyr Zelenskyy a subliniat că Ucraina are într-adevăr nevoie de garanții de securitate, dar nu ca o alternativă la aderare, ci pentru moment, până când Ucraina va deveni membră NATO.

Potrivit ziarului german FAZ, un acord privind garanțiile de securitate pentru Ucraina ar putea fi semnat înainte de summitul NATO care va avea loc la 11-12 iulie la Vilnius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!