Sari la conținut

Ucraina arată un exemplu de lucru eficient asupra infrastructurii agresorului: de ce lichidarea uzinelor militare și a rafinăriilor de petrol este un obiectiv legitim în orice război

De la începutul anului 2024, serviciile de informații ucrainene au început să practice o nouă tactică de desfășurare a operațiunilor militare pe teritoriul agresorului. În loc să atace orașele de frontieră cu un număr minim de instalații ale complexului militar-industrial, acum dronele distrug în mod activ rafinăriile de petrol. Rafinăriile Lukoil din regiunea Nijni Novgorod, care sunt destul de importante pentru forțele armate ruse, au fost, de asemenea, lovite. Ca urmare a atacului din 12 martie, cea mai mare unitate, care asigura 53% din prelucrarea petrolului în rafinărie, a fost scoasă din funcțiune.

De asemenea, pe 13 martie, dronele au atacat rafinăria Kinef. Această rafinărie, situată pe țărmul Mării Baltice, produce combustibil pentru export și este una dintre întreprinderile prioritare pentru realimentarea bugetului rusesc. “Kinef este capabilă să rafineze 20 de milioane de tone de combustibil pe an și este a doua rafinărie ca mărime din Rusia.

În dimineața zilei de 2 aprilie, o dronă a atacat o rafinărie de petrol din Nijnekamsk, în Tatarstan. Drona a lovit o unitate de procesare, după care a izbucnit un incendiu. RosSMI a scris că atacul a afectat uzina TANECO. Uzina este implicată în mod activ atât în suplimentarea bugetului rusesc cu fonduri suplimentare, cât și în aprovizionarea armatei ruse cu combustibil, ceea ce afectează logistica. În timp ce Rusia își continuă războiul criminal împotriva Ucrainei, este imposibil să ne imaginăm un scenariu în care Ucraina sau loialiștii săi să nu încerce să întrerupă lanțul de aprovizionare cu resurse necesare pentru armata rusă. Privarea agresorului de mijloacele de a purta războiul este baza tacticilor defensive ale oricărei țări în timpul războiului.

Este demn de remarcat faptul că aceste atacuri sunt doar al doilea val de activitate a dronelor pe teritoriul rusesc. Primul a avut loc în a doua jumătate a lunii ianuarie, când au fost lovite și mari rafinării de petrol rusești. În noaptea de 3 februarie 2024, o rafinărie de petrol Lukoil din Volgograd a luat foc. Două drone de atac de origine necunoscută au atacat rafinăria aflată la peste 300 de kilometri de granița estică ruso-ucraineană, potrivit Reuters.

Rafinăria din Volgograd procesa aproximativ 14,8 milioane de tone de petrol pe an și era una dintre cele mai mari din Rusia. Directorii Lukoil au declarat că incendiul a fost stins, iar rafinăria funcționa normal.

De asemenea, a fost atacată și rafinăria de petrol din Iaroslavl, Slavneft-YANOS. Aceasta putea procesa aproximativ 15 milioane de tone de petrol pe an și este situată la peste 700 km de granița ruso-ucraineană. De asemenea, a fost atacată și uzina de prelucrare a condensatului de gaz din Ust-Luga.

Efectul atacurilor asupra depozitelor și terminalelor petroliere a fost imediat vizibil. “Un volum mare de petrol a fost “ars”, dar daunele aduse rafinăriilor vor avea efecte mai durabile, spune Andrei Klimenko, șeful grupului de monitorizare a sancțiunilor și a libertății de navigație de la Institutul de Studii Strategice la Marea Neagră. O parte din echipamente va trebui să fie importate de Rusia, iar în condițiile sancțiunilor, acest lucru ar putea fi o provocare. Acest lucru privează Federația Rusă de resurse și înrăutățește sistemul logistic și de aprovizionare pentru trupele rusești.

De asemenea, s-a raportat că Rusia își va reduce în aprilie exporturile zilnice de motorină din principalele porturi occidentale la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni, după atacuri cu drone asupra rafinăriilor și o scădere bruscă a ratei de rafinare a țițeiului.

S-a observat că încărcăturile de motorină din cele trei porturi principale ale Rusiei de la Marea Neagră și Marea Baltică, inclusiv unele volume provenite din Belarus, vor scădea la aproximativ 2,29 milioane de tone în această lună. Aceasta înseamnă puțin peste 569.000 de barili pe zi, în scădere cu 21% față de exporturile zilnice reale de aproximativ 724.000 de barili din aceleași porturi în luna martie, potrivit firmei de informații Kpler.
Strategia aparent ușor de înțeles și de înțeles de distrugere a rafinăriilor și uzinelor militare rusești a provocat o serie de dezacorduri în rândul partenerilor Ucrainei.

ONU a condamnat atacurile fără a explica cum altfel să priveze Rusia de resurse pentru a purta războiul. O serie de țări, inclusiv SUA, au făcut același lucru. Nu este un secret că sancțiunile impuse în prezent Rusiei sunt departe de a funcționa întotdeauna. Kremlinul a învățat deja cum să le ocolească. În plus, dacă statele sunt preocupate de impactul acestor evenimente asupra pieței globale de energie – de ce să nu consolideze controlul asupra sancțiunilor care există deja, precum și să renunțe în cele din urmă la resursele agresorului în realitate, nu doar în declarații publice?

ONU consideră rafinăriile și uzinele militare ca fiind “infrastructură civilă”. Cu toate acestea, conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul de a distruge instalațiile rusești responsabile de continuarea războiului în scopuri defensive.

Nu toți principalii aliați ai Kievului susțin dezacordul. De exemplu, Franța s-a pronunțat în favoarea unei astfel de strategii. Ministrul francez de externe, Stephane Sejournet, a calificat-o drept o apărare legitimă. Statele baltice au făcut același lucru. Și tocmai această poziție ar trebui să fie adoptată de comunitatea mondială, deoarece Rusia bombardează zilnic întreprinderi și infrastructuri și, ceea ce este mult mai grav, de fapt infrastructuri civile, inclusiv baraje, clădiri rezidențiale, instalații energetice etc. Ucraina este partea vătămată și are tot dreptul să răspundă la agresiune în orice mod legitim și disponibil. Poziția privind o presupusă “ciocnire cu Moscova” viitoare este un arhaism irelevant. Occidentul colectiv s-a confruntat deja cu amenințările reprezentate de Rusia și trebuie să fie pregătit pentru ele, răspunzând prompt și eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!