Sari la conținut

Ucraina avertizează: „Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea la Bruxelles şi în alte oraşe europene, nu exagerez”

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut aliaților occidentali să sprijine Kievul cu mai multe arme, inclusiv sisteme antiaeriene, și a avertizat din nou că nu doar Ucraina, ci și Europa este amenințată de războiul purtat de Rusia. „Daţi soldaţilor ucraineni tot ce au nevoie”, a spus Kuleba într-un interviu acordat Reuters, scrie sursa.

Partenerii Kievului nu oferă suficiente mijloace de apărare aeriană pentru ca Ucraina să se poată proteja corespunzător în fața atacurilor cu rachete ruseşti, chiar dacă au în arsenalele lor peste 100 de sisteme Patriot, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba într-un interviu pentru Reuters.

Kuleba a spus că va ridica problema sistemelor de apărare antirachetă Patriot la întâlnirile cu omologii din NATO de la Bruxelles.

Declarațiile au venit într-un moment în care Rusia a sporit atacurile asupra oraşelor ucrainene şi a infrastructurii energetice, subliniind nevoia urgentă de protecţie a ţării.

„Partenerii ne-au pus la dispoziţie diferitele lor sisteme (de apărare aeriană), apreciem acest lucru, dar este pur şi simplu insuficient, având în vedere amploarea războiului”, a declarat Kuleba.

El a spus că partenerii Ucrainei au la dispoziţie peste 100 de sisteme Patriot, dar că până acum nu au fost dispuşi să dea Kievului nici măcar cinci sau şapte – numărul despre care Kievul spune că este minimul necesar pentru a asigura o protecţie suplimentară semnificativă.

„Este o problemă atât de mare? Nu este fezabil să oferim Ucrainei minimul solicitat?” a întrebat Kuleba.

Cel mai bun mod de a proteja statele europene

Rusia a lansat peste 3.000 de bombe aeriene ghidate, 600 de drone şi 400 de rachete asupra Ucrainei numai în luna martie, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski. Kuleba a precizat că atacurile Rusiei din martie au implicat 94 de rachete balistice, care sunt mult mai rapide decât rachetele de croazieră, mai frecvent folosite, şi mai greu de doborât.

„Haideţi, băieţi. Asta ni se întâmplă în fiecare zi”, a spus Kuleba, rezumând mesajul său către aliaţii Ucrainei. „Şi soluţia este acolo. Este doar o problemă de voinţă politică. Aşa că cineva trebuie să ia decizia”, a punctat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Kuleba a spus că nu îi este clar de ce aliaţii nu au oferit până acum sisteme Patriot suplimentare, mai ales că partenerii Kievului nu se confruntă cu ameninţarea cu care Ucraina se confruntă în fiecare zi. El susţine că un astfel de sprijin ar ajuta la înfrângerea Rusiei şi la prevenirea unui război mai mare în întreaga Europă.

„Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea la Bruxelles şi în alte oraşe europene, nu exagerez. Toate acestea se vor întâmpla dacă Ucraina nu va câştiga războiul împotriva Rusiei”, a declarat el.

„Aşa că cel mai bun mod de a vă salva sistemele Patriot de la interceptarea rachetelor (deasupra ţărilor voastre) şi soldaţii voştri de la moarte este să le trimiteţi în Ucraina şi să le daţi soldaţilor ucraineni tot ce au nevoie”, a argumentat Kuleba.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!