Sari la conținut

Ucraina depune toate eforturile pentru a opri războiul. Susținerea partenerilor și a aliaților este mai importantă ca niciodată

Știați că cetățenii Ucrainei continuă să sufere și să moară zilnic din cauza războiului ruso-ucrainean. Da, poate că “chestiunea ucraineană” începe să dispară treptat din agenda mass-mediei străine, dar în Ucraina viața oamenilor nu devine mai ușoară, iar problemele sunt tot mai mari în fiecare zi.

Războiul deschis de agresorul rus în Ucraina continuă să aibă un impact profund atât asupra oamenilor, cât și asupra infrastructurii critice, a obiectivelor energetice… Toate acestea trebuie reconstruite, refăcute, restructurate, reanimate. Dar atunci când vorbim despre reconstrucție, acest lucru implică, în primul rând, reconstrucția persoanei, a sănătății sale fizice și psihologice. Și abia apoi putem discuta despre energie, drumuri, case.

Iată câteva cifre ale Organizației Mondiale a Sănătății despre pierderile și suferințele ucrainenilor: 3,7 milioane de persoane sunt în prezent persoane strămutate intern; peste 10.000 de civili au fost uciși; peste 30.000 de civili au fost răniți; aproximativ 1600 de atacuri asupra sistemului de sănătate din Ucraina; peste 120 de lucrători medicali au fost uciși.

Pe 22 mai 2024, la Kiev, a avut loc Conferința privind Parteneriatul Medical Internațional, la care a participat Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska. La eveniment s-au alăturat ministrul sănătății al Ucrainei, Viktor Lyashko, reprezentanții programului de parteneriat germano-ucrainean în domeniul sănătății GIZ, Organizația Mondială a Sănătății, miniștrii sănătății din Lituania și Estonia, precum și conducătorii instituțiilor medicale și delegații din Polonia, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Germania, Turcia, Marea Britanie, Letonia și Finlanda.

În septembrie 2023, sub patronajul celui de-al Treilea Summit al Primelor Doamne și Domnilor, a fost lansat Programul de Parteneriat Medical Internațional (MMI). Atunci, 25 de spitale ucrainene au semnat acorduri de parteneriat. Acum au fost semnate deja 34 de memorandume. Programul se extinde constant și își demonstrează eficiența: medicii ucraineni au oportunitatea de a studia și de a împărtăși experiența medicală de vârf la nivel mondial, ceea ce este deosebit de actual pentru Ucraina chiar acum, în timpul războiului rusesc în curs de desfășurare în Ucraina.

Programul MMI este foarte important și pentru că, din cauza invaziei rusești nejustificate pe teritoriul suveran al Ucrainei, mii, milioane de ucraineni suferă zilnic și se confruntă cu stres psihologic, iar sistemul medical suferă. Rusia a distrus deja aproximativ o mie cinci sute de obiective medicale, iar peste două sute au fost distruse până la temelie.

Instituțiile medicale ucrainene au nevoie mai mult ca niciodată de un umăr solid și de sprijin pentru a salva vieți, pentru a oferi asistență medicală de calitate și pentru a continua să se dezvolte. Acum, specialiștii ucraineni au o experiență unică și neprețuită în salvarea vieților în condiții de război, în lucrul în situații de urgență, la limita capacităților și a forțelor lor…

Astăzi, lumea poate ajuta Ucraina, iar mâine specialiștii ucraineni pot transmite abilitățile lor, experiența și cunoștințele despre furnizarea de asistență medicală și tratament întregului lumii civilizate! Prin urmare, inițiativele și colaborarea în cadrul parteneriatului medical deschid perspective nu doar pentru Ucraina, ci și pentru țările partenere.

Până în prezent, nouă instituții medicale din Franța, câte trei din Moldova și Germania, câte două din Lituania, Letonia, Israel, Suedia și Macedonia de Nord au devenit partenerii spitalelor ucrainene. De asemenea, spitalele de top din Austria, Danemarca, Estonia, Spania, Canada, Țările de Jos, Polonia, România și Turcia. Numărul țărilor partenere trebuie să crească și mai mult.

Pentru că salvarea unei vieți, sănătatea acesteia este baza pentru acțiuni viitoare și pentru reconstrucția ulterioară a ceea ce a fost distrus de ocupanții ruși. “În ciuda presiunii rusești crude, a terorii rusești, lumea trebuie să demonstreze că forța consolidată – a tuturor celor care apreciază viața – este suficientă pentru a proteja și a apăra viața.

Și acest lucru este important pentru fiecare țară, pentru fiecare popor, iar când funcționează pentru Ucraina, va fi cu siguranță eficient pentru toate celelalte state”, – aceste cuvinte ale Președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, arată cât de important este astăzi să unim eforturile tuturor țărilor lumii civilizate pentru a susține Ucraina în lupta sa cu dictatorul de la Kremlin. Ambițiile imperiale ale președintelui rus nu sunt stăvilite în dorința sa de a deveni “culegătorul de pământuri rusești”.

Să nu uităm că, în afară de teritoriile ucrainene, sub influența și ocupația Rusiei se află Transnistria în Moldova, Abhazia și Osetia de Sud în Georgia. Războiul nu va lua sfârșit dacă Ucraina nu va rezista presiunii ocupaționistului de la Kremlin. Dictatorul rus, Vladimir Putin, va merge mai departe și va ataca NATO. În primul rând, va încerca să cucerească țările baltice, apoi va veni rândul Poloniei și a unei părți din Germania, pentru care Putin are propriile sale planuri.

Prin urmare, eforturile comune ale țărilor partenere trebuie să împiedice ca agresorul de la Kremlin să pună în pericol securitatea în Europa și ordinea internațională în ansamblu. Și aici este oportun să menționăm Summitul Global pentru Pace care va avea loc în Elveția, în 15-16 iunie anul acesta – o nouă platformă internațională care va fi un început, un “trambulină” pentru realizarea unei păci comprehensive, juste și durabile în Ucraina, va permite oprirea agresiunii ruse, care afectează nu doar Ucraina.

La evenimentul internațional sunt așteptate peste 100 de țări, toate continentele planetei vor fi reprezentate. Participanții la summit, care respectă dreptul internațional și Carta ONU, pot contribui la instaurarea păcii mult așteptate în Ucraina și pot elabora mecanisme care vor fi în viitor baza securității pentru întreaga planetă. Participanții la evenimentul global vor avea ocazia să arate că liderii puternici sunt capabili să ia decizii puternice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!