Sari la conținut

Ucraina va reuși să rezolve decizia Ungariei de a se opune demersului său de a începe negocierile de aderare la UE


Ucraina va reuși să rezolve decizia politică a Ungariei de a se opune demersului său de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a declarat joi ministrul pentru integrare europeană de la Kiev, potrivit Reuters și Hotnews.

Comisia Europeană a recomandat miercuri ca UE să înceapă oficial discuțiile de aderare după ce Ucraina va îndeplini mai multe condiții rămase, inclusiv consolidarea garanțiilor pentru minoritățile naționale. Recomandarea Comisiei Europene reprezintă o etapă importantă pe drumul Kievului către integrarea occidentală și un pariu geopolitic pentru UE, în condițiile în care Ucraina se luptă cu invazia rusească din februarie 2022.

Ungaria a spus că nu va sprijini integrarea europeană a Ucrainei decât dacă Kievul își va modifica legile privind minoritățile, în special în ceea ce privește educația.

Budapesta a intrat în conflict cu Kievul din cauza a ceea ce consideră a fi o limitare a drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă.

Minoritatea maghiară din Ucraina este protejată în mod adecvat, iar oficialii ucraineni și maghiari lucrează împreună la modificările legislative recomandate de Bruxelles, a afirmat Olga Stefanishyna, ministrul care supervizează integrarea europeană a Ucrainei, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

„Orice țară care a luat, înainte de orice, decizia politică conștientă de a bloca decizia privind Ucraina va găsi un motiv (pentru a face acest lucru)”, a spus ea.

„Ungaria a făcut o astfel de declarație. Înțelegem că există o astfel de declarație, dar înțelegem, de asemenea, că există un dialog cu Budapesta”, a adăugat ea.

Ungaria, hotărâtă să blocheze aderarea la UE a Ucrainei
Stefanishyna a făcut, posibil, referire la declarația de miercuri a ministrului ungar de externe Peter Szijjarto, care a spus că Ucraina nu este încă potrivită pentru aderarea la UE și ar putea aduce războiul în cadrul blocului.

„Modul în care Ucraina încalcă cele mai fundamentale drepturi ale UE în problema drepturilor minorităților naționale este deosebit de evident. Și din moment ce, conform evaluării UE, Ucraina nu a îndeplinit condițiile de aderare, nu considerăm că este oportun să se facă progrese suplimentare în chestiunea negocierilor de aderare cu Ucraina.”, a declarat Szijjarto, potrivit Yahoo News.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat luna trecută că strategia UE în privința războiului „a eșuat” și că nu vede niciun motiv pentru ca Ungaria să trimită banii contribuabililor săi pentru a sprijini țara afectată de război.

Consiliul European va decide luna viitoare dacă va începe discuțiile de aderare cu Ucraina, care vor necesita sprijinul unanim al celor 27 de state.

Stefanishyna a declarat că aducerea Ungariei de partea sa în următoarea lună va fi o provocare, dar că este „încrezătoare” că Ucraina va reuși.

Volodimir Zelenski a afirmat miercuri seară că poporul său merită să fie în Uniunea Europeană, împreună cu celelalte popoare libere. „Înţelegem deja ce paşi sunt necesari în continuare pentru a avansa după decizia

Consiliului European şi a aduce scopul cheie – accederea ţării noastre în UE – mai aproape”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!