Sari la conținut

Ucrainenii afirmă că au utilizat arme occidentale pentru a ataca Rusia

Forțele ucrainene au anunțat luni că au reușit să lovească un sistem de rachete rusesc S-300 pe teritoriul Rusiei, folosind arme furnizate de Occident, potrivit CNN, conform sursei.

„Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic”, a scris pe Facebook ministra ucraineană Iryna Vereshchuk, alături de o fotografie presupusă a loviturii.

Acest anunț vine la câteva zile după ce președintele american Joe Biden a permis Ucrainei să efectueze lovituri limitate cu arme americane pe teritoriul rusesc din jurul Harkovului, în urma ridicării restricțiilor de către mai multe națiuni europene privind utilizarea acestor arme.

Nu este clar dacă armele folosite în lovitura descrisă de Vereshchuk au fost furnizate de SUA.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia lui Biden de a permite unele lovituri pe teritoriul rusesc, considerând-o un „pas înainte” care va ajuta forțele ucrainene să apere regiunea Harkov, deși unii analiști au exprimat îndoieli cu privire la cât de mult vor îmbunătăți aceste noi libertăți capacitatea Ucrainei de a respinge invazia rusă.

Analiștii militari au moderat așteptările, deoarece SUA rămân ferme în a nu permite Ucrainei să folosească cele mai puternice muniții pe care le-a primit pentru a ataca Rusia: rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS, care pot lovi ținte aflate la o distanță de 300 de kilometri (aproape 200 de mile).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!