Sari la conținut

UE este divizată în ceea ce privește participarea la ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin pentru al cincilea mandat de șase ani

Germania și majoritatea țărilor UE au decis să boicoteze evenimentul de la Kremlin, în timp ce Franța și alte câteva state sunt așteptate să trimită reprezentanți, ignorând apelul de la Kiev de a nu face acest lucru.

Un oficial de rang înalt de la Kremlin a declarat că toți șefii misiunilor diplomatice străine de la Moscova au fost invitați să participe la învestirea lui Putin.

Potrivit unui diplomat european citat de Reuters, 20 de state membre UE vor boicota evenimentul, însă se așteaptă ca alte șapte să trimită reprezentanți.

Decizia Franței indică o posibilă scindare în tabăra occidentală, în timp ce mai multe țări, inclusiv cele baltice, se opun ferm să-i acorde lui Putin orice formă de legitimitate, temându-se că ar putea submina Ucraina în conflictul său cu Rusia.

Franța va fi reprezentată la ceremonie de ambasadorul său în Rusia, iar Parisul a condamnat anterior contextul represiv în care au avut loc alegerile, privând alegătorii de o alegere reală și organizând alegeri în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, considerate o încălcare a dreptului internațional.

Relațiile franco-ruse s-au deteriorat recent, Parisul sprijinind tot mai mult Ucraina. Germania a anunțat că nu va trimite un reprezentant la învestirea lui Putin, iar statele baltice au exclus participarea la eveniment.

Nu se așteaptă ca Statele Unite să trimită un reprezentant la ceremonie, iar Lituania a subliniat că izolarea Rusiei, în special a lui Putin, trebuie continuată, refuzând să participe la eveniment.

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut aliaților săi internaționali să nu-l recunoască pe Putin drept președinte legitim al Rusiei, afirmând că nu există niciun temei legal pentru aceasta.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!