Sari la conținut

UE PLĂNUIEȘTE ACCELERAREA INTEGRĂRII EUROPENE A UCRAINEI

Fostul ministru de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a propus un plan de acțiune pentru aliați în cazul în care SUA ar refuza să continue sprijinul pentru Ucraina.

Politicianul a declarat că Uniunea Europeană trebuie să acționeze cu resursele pe care le are deja la dispoziție, iar acestea sunt considerabile. Primul și cel mai important pas este accelerarea integrării Ucrainei în UE. Procesul ar trebui să înceapă în 2025, și nu în 2030. Această inițiativă ar aduce beneficii economice semnificative Ucrainei și, pe termen lung, ar putea asigura un „scut de protecție”, care ar descuraja o nouă ofensivă rusă.

De asemenea, planul include implementarea inițiativei președintelui Franței, Emmanuel Macron, privind crearea unei coaliții internaționale de descurajare. Aceasta presupune desfășurarea unui contingent militar european pe teritoriul Ucrainei, care să prevină provocările, atacurile teroriste și alte acțiuni destabilizatoare din partea Rusiei în zonele de posibilă demarcație. Această inițiativă ar permite, de asemenea, pregătirea trupelor UE și ale altor țări dispuse să participe la un posibil conflict militar. În locul unor soldați nepregătiți ai agresorului, ar exista forțe aliate experimentate și bine echipate.

În plus, acest plan ar facilita procesul de reconstrucție a orașelor distruse din Ucraina, atrăgând investiții și contribuind la recuperarea unei părți din PIB-ul pierdut în timpul războiului. Totodată, Ucraina ar putea dezvolta relații comerciale mai extinse cu țările UE și Asia, ceea ce ar accelera redresarea economică.

Planul include și mobilizarea financiară a Uniunii Europene. UE ar trebui să creeze un sistem de credite similar programului american de tip „Lend-Lease”, care să permită consolidarea continuă a capacității de apărare a Ucrainei. Acest lucru ar marca primul pas în dezvoltarea UE nu doar ca o uniune economică și politică, ci și ca o alianță de apărare. Prioritatea inițială ar trebui să fie asigurarea securității Ucrainei, deoarece aceasta este deja parte a familiei europene, un partener de încredere și un scut împotriva unei posibile agresiuni ruse asupra statelor UE.

Această inițiativă ar aduce beneficii atât Ucrainei, cât și Uniunii Europene, demonstrând existența unui plan strategic clar care, pe termen lung, ar permite impunerea unor condiții agresorului. De asemenea, ar reduce semnificativ costurile pentru Europa: prin investiții realizate acum, UE și-ar putea evita pierderi majore în viitor.

În timp, aceste investiții, alături de eficiența și unitatea Uniunii, ar transmite un mesaj clar: UE este o organizație puternică, capabilă să asigure securitatea în regiune.

Imagine: ilustrativă, sursă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!