Sari la conținut

UE plănuiește să interzică partidelor politice și think-tank-urilor să accepte finanțare din Rusia în cadrul unei noi runde de sancțiuni împotriva Moscovei, potrivit informațiilor Bloomberg din 6 mai, raportate de Kyiv Independent.

Această decizie vine ca parte a unui efort mai amplu pentru a contracara influența Rusiei în Europa și a submina sprijinul acordat de Moscova partidelor politice din Uniunea Europeană.

Printre partidele politice care ar putea fi afectate de această interdicție se numără cele de extremă dreapta din Europa, cum ar fi AfD din Germania și Adunarea Națională a lui Marine Le Pen, care au fost anterior acuzate de legături strânse cu Rusia.

Mai multe țări europene au semnalat că Rusia finanțează politicieni de extremă dreaptă și susține propagandă pro-Kremlin în UE, în special în perioadele premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European.

UE lucrează și la o propunere pentru a limita importurile de gaz lichefiat rusesc (GNL) ca parte a viitoarei runde de sancțiuni. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a confirmat aceste intenții, subliniind că importurile de GNL din Rusia au atins niveluri record anul trecut, în timp ce mai mulți membri ai UE rămân foarte dependenți de gazul rusesc.

Deși UE a interzis importurile de petrol rusesc pe mare imediat după invazia Ucrainei din 2022, GNL-ul nu a fost inclus în această interdicție, însă s-a propus adoptarea unor măsuri restrictive în această privință.

Cu toate acestea, Rusia furnizează încă 40% din gazele naturale și 30% din petrolul consumat de UE, ceea ce reprezintă o provocare semnificativă pentru strategia energetică a blocului comunitar.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!