Sari la conținut

Ultimele calcule ale PSD și PNL pentru rocada guvernamentală. Termenul dat de Iohannis liderilor Coaliției pentru o decizie asumată

Prelungirea grevei profesorilor blochează în continuare planurile politicienilor privind rotativa guvernamentală. Conform protocolului semnat de PSD și PNL, rocada trebuia să aibă loc la sfârșitul lunii mai.

Greva din învățământ a anulat calendarul convenit în Coaliției, iar liderii PSD și PNL evită să-și asume acum o decizie politică prin care să valideze un nou Guvern. Surse politice din interiorul Coaliției au declarat pentru HotNews.ro președintele Klaus Iohannis le-a cerut lui Marcel Ciolacu și lui Nicolae Ciucă să ia o decizie în ceea ce privește viitorul Guvern.

Potrivit surselor citate, premierul Nicolae Ciucă și-a eliberat încă de acum două săptămâni toți consilierii din funcție și a rămas „captiv în Guvern să gestioneze greva profesorilor”.

„Guvernul funcționează în regim de avarie. Ciucă a rămas singur la butoane după ce și-a eliberat din funcții toți consilierii. Situația nu este bună nici în ministere. O parte dintre miniștrii au procedat la fel”, au explicat sursele citate.

De partea cealaltă, PSD a refuzat să preia guvernarea până nu se renunță la protestele de stradă.

În acest context, președintele Klaus Iohannis le-a transmis liderilor Coaliției să găsească o soluție astfel încât până la sfîrșitul lunii iunie să avem un guvern funcțional.

Iohannis le-ar fi transmis liderilor de Coaliție să clarifice din punct de vedere politic situația Guvernului și să ia o decizie asumată în ceea ce privește guvernarea, potrivit surselor HotNews.ro.

„Li s-a oferit două soluții: fie se pune în aplicare rocada astfel încât PSD să preia șefia Executivului și se face schimbul ministerelor, fie se merge mai departe cu același premier și se schimbă miniștrii pentru anumite portofolii. Oricum ar fi, Iohannis le-a cerut să dea un răspuns și să pună în aplicare soluția în maxim două săptămâni, până la finalul sesiunii parlamentare”, au declarat sursele citate.

De asemenea, parlamentarii PNL au primit un mesaj de la conducerea partidului să evite deplasările în teritoriu și să rămână în București în următoarea perioadă, începând de luni.

Reamintim că protocolul dintre PSD și PNL prevedea ca rocada guvernamentală să aibă loc la sfârșitul lunii mai. Înainte de a începe greva profesorilor Coaliția PSD, PNL, UDMR se afla în plină negociere pentru împărțirea portofoliilor din Guvern.

PSD a propus rediscutarea protocolului semnat în 2021 astfel încât să păstreze ministerul Transporturilor. Când profesorii au ieșit în stradă, pe 22 mai, negocierile politice dintre PSD, PNL și UDMR pentru împărțirea portofoliilor în viitorul Guvern erau deja blocate.

Cum arată poziția PSD

Oficial, liderul PSD Marcel Ciolacu le-a transmis liberalilor că este dispus să revină la respectarea protocolului și să renunțe la ministerul Transporturilor cu o excepție: să se mențină reducerea numărului de portofolii de la 20 la 18, prin comasarea a două ministere.

Cu alte cuvinte, PSD pare dispus să cedeze ministerul Transporturilor, dar pe formula de 18 ministere, iar PNL ar pierde un portofoliu acela de la Antreprenoriat. Social-democrații s-au repoziționat și mai spun că nu sunt de acord cu plecarea UDMR de la guvernare.

„Nu ne-am înțeles, deci revenim la respectarea protocolului. Noi vrem păstrarea UDMR la guvernare chiar dacă avem cu PNL majoritate în Parlament. Vine un an electoral, este nevoie de votul UDMR”, au explicat surse oficiale din PSD.

Ce vrea PNL

Liberalii sunt nemulțumiți de faptul că Marcel Ciolacu a cerut amânarea rotativei guvernamentale și nu a vrut să-și asume guvernarea în plină criză socială.

„Există două scenarii de la care putem porni fie se respectă protocolul, fie reluăm negocierile pe ministere în contextul în care se reduce numărul portofoliilor așa cum a propus PSD. Trebuie să luăm o decizie cât mai curând”, au declarat surse oficiale din PNL pentru HotNews.ro.

Cum se repoziționează UDMR

Conform ultimelor informații obținute de HotNews.ro, UDMR dorește să rămână la guvernare și ar fi dispus să renegocieze portofoliile cu excepția ministerului Dezvoltării. Cu alte cuvinte UDMR poate ceda ministerul Mediului în cazul în care se reiau negocierile.

De altfel, social-democrații le-ar fi dat asigurări liderilor Uniunii că își doresc ca UDMR să rămână partener la guvernare. Susținerea PSD are la baza un calcul simplu: UDMR este plasa de siguranță pentru social-democrați în cazul în care liberalii ar fi tențați să părăsească guvernarea înaintea alegerilor generale din 2024.

Miza rocadei guvernamentale – alegerile generale din 2024

Rocada guvernamentală este un moment cheie pentru liderii PSD și PNL în perspectiva alegerilor din 2024. PSD va prelua guvernarea prin nominalizarea lui Marcel Ciolacu premier, iar PNL are nevoie de garanții și asigurări că vor merge împreună și după alegerile din 2024.

Totodată, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă trebuie să vină în fața liderilor social-democrați și liberali cu funcții cu greutate în aparatul administrativ central, funcții și portofolii care să fie vizibile pentru viitoarea campanie electorală.

Reamintim că negocierile s-au blocat după ce PSD și PNL le-au cerut liderilor UDMR să renunțe la ministerul Mediului.

Pentru a păstra portofoliul de la Transporturi, social-democrații le-au sugerat liberalilor să preia ministerul Mediului de la UDMR. Propunerea a fost preluată de PNL, iar negocierile au fost blocate după de liderii UDMR au refuzat.

Miza cea mare atât pentru PSD, cât și pentru PNL este obțină ministerele care vor anunța finalizarea unor proiecte , care gestionează banii publici și organizează alegerile electorale. În acest sens Ciolacu și Ciucă sub bagheta lui Klaus Iohannis și-au revendicat ministere cheie, în timp ce UDMR riscă să se mulțumească cu ministere mai puțin importante sau să renunțe la guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!