Sari la conținut

Un acord de încetare a focului în Gaza ar putea fi încheiat: Israelul „l-a acceptat mai mult sau mai puțin” / „Mingea este în curtea Hamas” – oficial american

Cadrul unui acord care ar stabili o încetare a focului de șase săptămâni în Gaza este pe masă, cu acordul Israelului și depinde dacă gruparea militantă Hamas este de acord să elibereze ostatici, a declarat sâmbătă un înalt oficial al administrației americane, relatează Reuters și AFP.

„Israelienii l-au acceptat ​​mai mult sau mai puțin. Și o încetare a focului de șase săptămâni ar putea începe astăzi în Gaza dacă Hamas este de acord să elibereze o categorie bine definită de ostatici vulnerabili”, a declarat oficialul american într-un interviu acordat presei, precizând că , deocamdată, „discuțiile continuă” pentru a pecetlui un acord înainte de începerea Ramadanului, peste o săptămână.

Delegațiile israeliene și ale Hamas sunte așteptate să sosească duminică la Cairo, au declarat două surse egiptene de securitate, deși o altă sursă informată cu privire la discuții a spus că Israelul nu va trimite o delegație până nu va primi o listă completă a ostaticilor care sunt încă în viață.

Speranțele pentru prima pauză a luptelor din noiembrie au crescut în această săptămână, după o rundă anterioară de discuții mediată de Qatar și Egipt la Doha și indicațiile președintelui american Joe Biden că acordul este aproape.

Hamas nu a dat înapoi de la poziția conform căreia un armistițiu temporar trebuie să fie începutul unui proces de încheiere totală a războiului, au declarat surse egiptene și un oficial Hamas.

Cu toate acestea, sursele egiptene au spus că Hamas i-au fost oferite asigurări că termenii unei încetări permanente a focului vor fi elaborate în faza a doua și a treia a acordului. Durata pauzei inițiale, o fază estimată să dureze aproximativ șase săptămâni, a fost convenită deja, au spus sursele.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!