Sari la conținut

Un agent de informații rus a fost reținut în România

Conform Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), un cetățean român este acuzat de trădare, fiind suspectat că ar fi fotografiat și filmat instalații militare care tranzitau România și ar fi transmis aceste informații ambasadei Rusiei, transmite sursa.

Investigațiile DIICOT au dezvăluit că suspectul a început să colecteze informații în anul 2022, monitorizând instalațiile militare din zona orașului Tulcea și deplasările personalului în apropierea frontierei cu Ucraina. Aceste informații au fost trimise diplomaților de la ambasada Rusiei în București.

Ministerul de Externe al României a declarat un diplomat rus persona non grata pentru activități contrare prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

În urma perchezițiilor efectuate în apartamentul suspectului, au fost ridicate probe. Tribunalul din București a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Acțiunile judiciare și de drept au fost coordonate cu sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații Militare a Ministerului Apărării Naționale și Brigăzii de Forțe Speciale a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”. De asemenea, Serviciile Tehnice și Criminalistică ale DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale a IGPR au oferit sprijin.

Pe 23 mai, s-a aflat că bărbatul a fost acuzat de colaborare cu serviciile secrete rusești după ce a fost arestat de poliția britanică anti-terorism.

Este important de menționat că în Europa există o campanie activă de sabotaj organizată de Rusia, în cadrul eforturilor președintelui Vladimir Putin de a submina sprijinul occidental pentru Ucraina. Oficialii americani și europeni au raportat tentative de sabotare a căilor ferate, bazelor militare și altor facilități utilizate pentru furnizarea de arme Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!