Sari la conținut

Un fost comandant militar din Moldova a colaborat ca informator pentru un colonel rus din GRU

Fostul șef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, furniza informații către colonelul Alexei Makarov din serviciul rus GRU despre situația politică din Chișinău și despre achizițiile de armament ale Ucrainei, conform publicației ruse independente The Insider, care a obținut conversațiile lor de pe Telegram, conform sursei.

Gorgan, care a lucrat în cadrul Statului Major General până la sfârșitul anului 2021, când a fost demis de noul președinte Maia Sandu, a obținut ulterior un post la ONU, înainte ca diplomații ruși să fie expulzați în masă din Moldova în iulie 2023.

Beneficiind de legăturile sale anterioare din Ministerul moldovean al Apărării, Gorgan a continuat să fie o sursă importantă de informații pentru GRU, potrivit The Insider.

Contactele active dintre Igor Gorgan și Alexei Makarov au început în aprilie 2022, după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Întâlnirile se desfășurau în principal în cafenele din Chișinău sau în excursii de pescuit. Gorgan a exprimat dorința de a accelera lucrurile: „Suntem în mijlocul unor evenimente istorice! Trebuie să acționăm și să creăm istorie!”.

Din rapoartele furnizate, se pare că GRU era interesat în special de achizițiile de arme ale Ucrainei din țările vecine, inclusiv din Moldova.

Gorgan a informat colonelul rus despre încercările Ucrainei de a cumpăra șase Mig-29 din Moldova și despre traseul trenurilor de combustibil din Moldova către Ucraina, evidențiind precauțiile luate pentru a evita atacurile aviației ruse.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!