Sari la conținut

Un fost șef al serviciilor de informații este propus ca premier al Olandei de partidele de dreapta

Fostul șef al serviciilor de informații din Olanda, Dick Schoof, va fi propus ca prim-ministru de coaliția de dreapta, potrivit Reuters, conform sursei.

Cele patru partide din coaliția de guvernământ, conduse de Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, au anunțat o conferință de presă pentru marți după-amiază împreună cu Schoof.

Wilders, liderul partidului cu cel mai mare scor la ultimele alegeri, a făcut un acord cu trei partide conservatoare, autoexcluzându-se din cursa pentru șefia guvernului.

Dick Schoof, în vârstă de 67 de ani, este în prezent secretar general al Ministerului Justiției și a condus anterior agențiile AIVD și NCTV.

Noul cabinet va fi mai puțin dependent de Parlament, dar va trebui să respecte acordul coaliției privind limitarea imigrației și obținerea excepțiilor de la regulile UE privind azilul și mediul.

Geert Wilders a estimat că noul guvern va fi instalat până la sfârșitul lunii iunie. Ronald Plasterk, inițial favorit pentru funcția de prim-ministru, a renunțat la candidatură.

Noua coaliție va include Partidul Libertății, Noul Contract Social, BoerBurgerBeweging (BBB) și Partidul Popular pentru Libertate și Democrație al actualului premier Mark Rutte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!