Sari la conținut

Un ministru finlandez a demisionat după remarci controversate despre Hitler

Ministrul finlandez al Economiei, membru al partidului de extremă-dreapta Finns, a demisionat vineri, la zece zile de la preluarea mandatului, în urma unor remarci controversate despre Adolf Hitler, potrivit sursei.

„Pentru continuitatea guvernului şi pentru reputaţia Finlandei, consider că este imposibil să-mi continui activitatea în funcţia de ministru într-un mod satisfăcător”, a declarat Vilhelm Junnila într-un comunicat.

Partidul Finlandezilor este membru al coaliţiei de guvernare la putere din 20 iunie, alături de conservatorii din Partidul Coaliţiei Naţionale (NCP), care a câştigat alegerile parlamentare din aprilie.

La o reuniune de campanie din martie anul trecut, Vilhelm Junnila şi-a afişat cu jumătate de gură simpatia pentru Adolf Hitler, felicitând un alt membru al partidului său pentru numărul său de candidat, 88, un simbol pentru neonazişti deoarece face referire la a opta literă a alfabetului, H, şi la salutul nazist „Heil Hitler”.

„În primul rând, felicitări pentru excelentul dumneavoastră număr de candidat. Ştiu că este un număr câştigător. Evident, acest “88” aminteşte de Adolf Hitler, dar nu vom spune mai multe despre asta”, a declarat Vilhelm Junnila, care ulterior şi-a cerut scuze pentru gluma de prost gust.

Ministrul Economiei şi-a prezentat demisia după ce a supravieţuit unui vot de neîncredere în urmă cu două zile.

PNC a obţinut 48 din cele 200 de locuri în Parlament la alegerile din 2 aprilie, Partidul Finlandezilor s-a clasat pe locul al doilea, cu 46 de locuri, trimiţând Partidul Social-Democrat al premierului demisionar Sanna Marin în opoziţie, cu 43 de locuri.

Coaliţia de guvernare, din care mai fac parte creştin-democraţii şi Partidul Popular Suedez, care reprezintă minoritatea vorbitoare de suedeză, are 108 membri aleşi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!