Ieri a devenit cunoscut faptul că Ucraina va opri tranzitul de gaze rusești la 1 ianuarie 2025, la ora 7 dimineața. Contractul de cinci ani se apropie de sfârșit. Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul Denis Shmygal.
Poziția Ucrainei este foarte clară: țara a apărat în mod constant autorizarea atât a activelor rusești, cât și a resurselor acestora, atât gaz cât și petrol. Shmygal a declarat că reluarea tranzitului va fi posibilă la cererea Comisiei Europene, dacă nu este vorba de gaz rusesc.
În același timp, Shmygal a declarat că Ucraina a trebuit să continue tranzitul de petrol rusesc în conformitate cu Carta europeană a energiei.
Această decizie a guvernului ucrainean a provocat o reacție puternică din partea politicienilor europeni, în special a premierului slovac Robert Fitzo. Acesta s-a declarat uimit de refuzul președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy de a permite tranzitul, după ce cei doi lideri vorbiseră la un summit la Bruxelles. Zelensky a declarat că Ucraina nu va tranzita gaze de origine rusă decât dacă va avea garanții că Kremlinul nu va beneficia financiar în timp ce războiul continuă. Zelensky, a declarat prim-ministrul, a respins, de asemenea, alternativele, inclusiv schimbarea proprietății gazului înainte ca acesta să ajungă în Ucraina.
Fitzo a susținut că Europa, și Slovacia în special, ar suferi daune semnificative dacă tranzitul de gaze ar fi întrerupt.
El și-a exprimat îndoiala că Ucraina „are dreptul de a aduce atingere intereselor economice și naționale ale unui stat membru al UE” în astfel de circumstanțe. Fitzo a amenințat cu măsuri de retorsiune în cazul în care Ucraina nu permite tranzitul de gaze.
De asemenea, este demn de remarcat faptul că, din cauza eșecului comunicării dintre guvernul ucrainean și Rusia, mediată de Azerbaidjan, Fitzo a decis să urmeze o cale diferită. Potrivit rapoartelor, politicianul intenționează să se întâlnească personal cu Vladimir Putin, ignorând absolut decizia generală a politicienilor UE de a nu menține contacte cu dictatorul.
Dar cât de reale sunt argumentele politicianului slovac?
Contractul cu Gazprom din Rusia este semnat la sfârșitul anului 2019 pentru o perioadă de cinci ani. Adică, Ucraina a continuat să furnizeze gaze unor țări precum Austria, Slovacia, Italia și Ungaria începând cu 24 februarie 2022, în ciuda invaziei în toată regula a forțelor armate ale Federației Ruse și a profiturilor agresorului din gazoductul care trece prin Ucraina. În plus, Ucraina a anunțat în repetate rânduri că partea ucraineană nu intenționează să continue contractul. Adică, dacă guvernul slovac ar fi lucrat eficient și ar fi căutat alternative în timp util, ar fi avut ocazia să rezolve problema gazului în timp util și fără amenințări la adresa părții ucrainene și, cu atât mai mult, fără contacte cu autoproclamatul președinte rus Vladimir Putin.
Dar, având în vedere politica lui Robert Fitzo, putem concluziona că politicianul face în mod deliberat scandal cu privire la problema gazului. Scopul este simplu și evident: să își întărească teza conform căreia Ucraina nu are ce căuta în Uniunea Europeană și în NATO, precum și să găsească un motiv valabil pentru a intra în contact direct cu Vladimir Putin, pentru a câștiga pentru sine oportunitatea de a obține preferințe economice, care de obicei oferă cooperare cu Rusia.
Singura reacție adevărată la astfel de acțiuni este de a impune sancțiuni împotriva Slovaciei și personal împotriva prim-ministrului țării. Numai atunci forțele pro-ruse vor realiza că în Europa modernă cooperarea cu agresorul este inacceptabilă și nu va fi încurajată.