Luni, 26 iunie, presa rusă a început să răspândească masiv o declarație a lui Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (denumit în continuare SVR). În declarația sa, acesta a menționat că autoritățile de la Kiev au convenit cu UNESCO să exporte obiectele de valoare creștine din Lavra de la Kiev-Pechersk în muzee din Europa. Potrivit informațiilor care au ajuns la birou, “elitele globaliste, cunoscute pentru pasiunea lor de a-și însuși bunurile altora, își intensifică eforturile de a jefui Ucraina.
Acuzația este cu siguranță gravă și nu poate fi neîntemeiată. Materialul va examina în continuare cât de realistă este această acuzație. După cum a remarcat șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a fost făcut un inventar al bunurilor bisericii, au fost alocate resurse financiare pentru transportarea încărcăturii în Europa, au fost pregătite vehicule, dintre care unele sunt echipate cu unități de refrigerare.
Șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Onufrie, a fost informat că icoanele, relicvele și ustensilele vor fi mutate temporar, se presupune că pentru siguranță “până când situația din Ucraina va reveni la normal”. Reprezentantul SVR a menționat că măsurile pe care le-a exprimat sunt o continuare logică a poveștii cu exportul secret de icoane antice bizantine de pe teritoriul Ucrainei, care sunt expuse la Luvrul francez din 14 iunie 2023.
Politicienii ruși au început, de asemenea, să promoveze acest subiect. Deputatul Dumei de Stat Nikolai Burlyaev a descris procesul ca fiind o crimă împotriva Sfintei Rusii. Dar a existat vreo dovadă exprimată sau făcută publică? O dovadă care să confirme spusele părții ruse? Bineînțeles că nu. Prin urmare, tezele menționate de SVR vor fi examinate mai jos.
Comunicatul agenției se referea la mutarea icoanelor la Luvru. După cum se pare, acest lucru este adevărat, dar numai în parte. La urma urmei, icoanele sunt expuse în muzeu ca parte a parteneriatului dintre Louvre și Muzeul Khanenko. Programul funcționează nu numai pentru a proteja valorile culturii ucrainene și mondiale de invazia rusă. Este, de asemenea, un proiect de cercetare pe termen lung și o colaborare a institutelor. Icoanele au fost exportate temporar și vor fi returnate ulterior în Ucraina.
De asemenea, s-a anunțat că s-a ajuns la un acord între guvernul ucrainean și UNESCO. Guvernul ucrainean, reprezentat de ministrul culturii Oleksandr Tkachenko, a negat că s-a ajuns la un astfel de acord. Spre deosebire de declarația SVR, un reprezentant al guvernului ucrainean a declarat că singurul obiectiv al Ucrainei în ceea ce privește Lavra și icoanele este de a le proteja de ruși, care, în realitate, eliberează Ucraina de monumentele de arhitectură și urbanism prin “eliberarea de nazism”.
Nici oficialii UNESCO nu au confirmat vreuna dintre afirmațiile făcute de propaganda rusă. Adică, așa cum ar putea înțelege orice persoană sensibilă, zgomotul făcut de Serviciul de Informații Externe al Rusiei este doar o altă plantare de propagandă. Dar, după cum a arătat un an și jumătate de război în Ucraina, Rusia minte întotdeauna cu un scop. În acest caz, este vorba de nevoia de a acuza partea ucraineană de crimele sale. La urma urmei, Rusia a fost cea care a jefuit 63 de muzee, 305 clădiri religioase și 565 de case antice în întreaga perioadă a invaziei la scară largă.
Ca un exemplu de “salvare” rusă a culturii ucrainene, merită să examinăm muzeele din Kherson. În timp ce se retrăgeau din Kherson, trupele rusești, ajutate de autoritățile locale de ocupație, au jefuit muzeele regionale de istorie și artă locală, precum și Catedrala Sfânta Ecaterina.
După eliberarea orașului, a devenit evident pentru Ucraina și pentru întreaga lume că Rusia a jefuit și, sub pretextul “evacuării”, a scos din muzee practic toate artefactele și obiectele de valoare istorică ucrainene. Au fost furate cincisprezece mii de piese de artă unice. Acesta este cel mai mare furt de bunuri culturale de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Pe lângă faptul că încearcă să-și ascundă crimele, Rusia încearcă, de asemenea, să reaprindă conflictul în cadrul societății ucrainene. Recent, au avut loc demonstrații ale membrilor Bisericii Ortodoxe a Patriarhiei Moscovei în multe orașe. Demonstranții au vorbit despre necesitatea de a continua funcționarea instituției bisericești în Ucraina, deoarece anterior fusese practic interzisă. Iar o astfel de ocazie de informare i-ar fi putut îndemna pe marginaliști la un nou val de acțiuni provocatoare.
Dar este inutil. Pentru că nici comunitatea internațională, nici poporul ucrainean nu crede minciunile agresorului. Societatea ucraineană este unită într-o singură dorință de a-l învinge pe agresor și de a reveni la o viață pașnică, păstrându-și nu doar suveranitatea, ci și identitatea culturală.