Sari la conținut

Un nou stadiu al relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Uniunea Europeană

La 21 mai 2024, au apărut informații conform cărora oficialii de la Bruxelles insistă să înceapă negocieri oficiale privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană începând cu luna următoare.

Acest lucru ar putea fi subiectul vizitei neplanificate a ministrului german de externe, Ana-Lena Berbock, la Kiev. Cu toate acestea, ca și în multe alte inițiative diplomatice europene, obstacolul principal îl constituie dezacordul unei țări. De multe ori, această țară se dovedește a fi Ungaria.

În culise, diplomații UE și cei de la Kiev lucrează intens pentru a încerca să convingă guvernul ungar să-și dea acordul pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei. Cinci diplomați, vorbind sub protecția anonimatului, au declarat că obiectivul este să înceapă negocierile oficiale începând cu data de 25 iunie.

Această dezvoltare este de o importanță covârșitoare pentru întreaga război împotriva Ucrainei declanșată de Rusia. Lansarea procesului de negociere va consolida moralul Ucrainei, care se luptă de peste doi ani cu o invazie rusă la scară largă și aspiră de mult timp să se alăture blocului occidental.

Intenția de a primi Moldova și Ucraina în “familia europeană” a fost exprimată de mulți lideri europeni încă din decembrie anului trecut. Totuși, procedura oficială de începere a negocierilor de aderare a fost întârziată de opoziția Ungariei.

Potrivit unui rezumat ucrainean, după negocierile din aprilie dintre șeful influent al administrației prezidențiale din Ucraina, Andriy Yermak, și ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, “părțile au remarcat o dinamică pozitivă în dialog”. Kievul a răspuns la lista de 11 puncte prezentată de Budapesta și așteaptă un răspuns din partea Ungariei.

Un diplomat al UE a presupus că Ungaria ar putea dori să oprească negocierile de aderare a Ucrainei la UE până în iulie, când preia președinția cu rotație semestrială în Consiliul UE. “A existat un sentiment că acest lucru nu ar trebui făcut înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie, deoarece ar putea deveni o problemă electorală”, a spus diplomatul UE, captând sentimentul pe care mulți oficiali îl au la Bruxelles.

După ce liderii UE au susținut decizia de a considera Ucraina un potențial membru al UE, următorul pas în procesul de aderare va fi începerea negocierilor oficiale printr-o conferință interguvernamentală cu Ucraina. Acest lucru va marca începutul negocierilor de aderare.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, statele UE trebuie să se înțeleagă asupra ceea ce se numește “cadru de negociere”. Cele 27 de capitale se contrazic cu privire la acest document încă de la trimiterea sa de către Comisia Europeană în martie. Deși negocierile la nivel tehnic merg bine, au spus doi diplomați, ei se așteaptă ca un nou proiect să fie trimis ambasadorilor UE în săptămânile următoare, pentru a rezolva cele mai acute probleme.

Pentru a evita aceasta, Ucraina și susținătorii săi din UE cer organizarea unei conferințe interguvernamentale între Bruxelles și Kiev înainte ca Ungaria să preia președinția rotațională în Consiliul UE la 1 iulie.

Trebuie remarcat faptul că problema Ungariei a fost de actualitate în culisele UE de la începutul războiului. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost cea mai mare piedică internă pe parcursul susținerii continue a Ucrainei de către UE în ultimii doi ani. De mai multe ori, el a amenințat că va bloca deciziile UE privind finanțarea Kievului, precum și negocierile de aderare și sancțiunile împotriva Rusiei. Înainte de a accepta cadrul de negociere, Budapesta dorește să primească mai multe garanții cu privire la îmbunătățirea protecției legale a minorităților din Ucraina.

Cu toate acestea, în ciuda reprezentării ungarilor, există și un subiect de interes major pentru Budapesta. Ungaria este interesată de o președinție reușită în Consiliul UE, au declarat diplomații. Belgienii, care dețin în prezent președinția rotațională, încearcă, de asemenea, să îi convingă pe unguri că acesta este și interesul lor politic, mai ales că Ungaria ar putea folosi una dintre mai multele metode pentru a bloca aderarea viitoare a Ucrainei, dacă ar dori.

Funcționarii belgieni au deja programată o conferință interguvernamentală (CIG) pentru 25 iunie, doar câteva zile înainte ca Budapesta să preia președinția la 1 iulie. Dar “ca întotdeauna, nu putem prezice ce va face Ungaria până nu primim vești de la Orban însuși”, a spus unul dintre diplomați.

În concluzie, este important să remarcăm că situația actuală din Uniunea Europeană este una critică. În loc să ia decizii importante rapid, la fel cum face Rusia, sau să depășească agresorul, politicienii europeni petrec săptămâni în discuții și încercări de convingere a unui aliat al Kremlinului, al cărui interes principal sunt beneficiile personale, mai mult decât valorile mondiale comune.

Pentru a rezolva această problemă, UE trebuie în cele din urmă să facă modificări în documentele sale de bază. Doar atunci Ungaria și guvernul său vor înțelege valoarea apartenenței la uniune și importanța cooperării eficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!