Sari la conținut

Un profesor din Bosnia a fost împușcat de un fost elev de 13 ani cu probleme disciplinare

Un adolescent suspectat că a rănit grav cu armă de foc, miercuri, un profesor într-o şcoală din Lukavac, în nord-estul Bosniei şi Herţegovina, a fost arestat de forţele de ordine, au anunţat autorităţile locale şi familia victimei, informează sursa.

Atacul a avut loc la o lună după asasinarea de către un elev de 13 ani a nouă dintre colegii săi şi a unui paznic într-o şcoală din Belgrad, în Serbia vecină.

“Băiatul, care nu are încă 14 ani, se află sub supravegherea poliţiei într-un sediu al poliţiei din Lukavac”, a anunţat Ministerul de Interne al cantonului Tuzla într-un comunicat.

“Arme de foc şi alte obiecte abandonate au fost plasate la loc sigur până când va începe ancheta”, adaugă ministerul, care precizează că un angajat al şcolii a fost rănit.

Potrivit lui Ahmed Omerovic, ministrul educaţiei al cantonului Tuzla, presupusul autor al atacului este un fost elev ce a schimbat recent şcoala.

„Copilul a fost transferat la o altă şcoala la începutul celui de-al doilea semestru, din motive disciplinare”, a spus ministrul, anunţând de asemenea suspendarea cursurilor în toate şcolile din cantonul Tuzla.

Victima este un profesor de engleză ce exercita de asemenea şi funcţia de director adjunct al acestei şcoli elementare, a declarat tatăl victimei pentru jurnalişti locali.

În Bosnia, la aceste şcoli învaţă copii de la şase la 15 ani.

„Este adevărat, este băiatul meu”, a declarat Ismet Osmanovic la televiziunea regională N1, precizând că fiul său a fost spitalizat şi este supus unei intervenţii chirurgicale. “Medicii mi-au spus că el este într-o stare stabilă”, a adăugat tatăl victimei.

Cantitate necunoscută de arme importată ilegal în Bosnia

Potrivit spitalului situat în oraşul vecin Tuzla, victima a fost “rănită cu focuri de armă la gât”. “Pacientul a fost intubat şi este supus unor operaţii”, a anunţat Spitalul Central al Universităţii din Tuzla într-un comunicat citat de presa locală.

La începutul lui mai, atacul armat care a avut loc într-o şcoală din Belgrad, urmat la mai puţin de 48 de ore de un al doilea atac armat în care opt persoane au fost ucise de un suspect de 21 de ani, a îngrozit Serbia şi întreaga regiune a Balcanilor.

Priveghiuri în memoria victimelor au fost organizate în mai multe oraşe din fosta Iugoslavie, inclusiv în Bosnia şi Herţegovina.

În Bosnia, în timpul războiului intercomunitar sângeros care a făcut circa 100.000 de morţi în anii 1990, o cantitate necunoscută de arme a fost importată ilegal în această ţară.

După încheierea războiului, în 1995, autorităţile i-au îndemnat în mod repetat pe bosniaci să le predea, decretând o amnistie pentru toţi cei care o vor face benevol. De asemenea, poliţia a întreprins operaţiuni pentru recuperarea de arme la domiciliile persoanelor suspectate că ar fi în posesia lor.

În pofida acestor acţiuni, un mare număr de arme mai circulă în Bosnia. Mai mult de 31 de locuitori din 100 au o armă de foc, potrivit proiectului de cercetare Small Arms Survey (SAS). În Serbia, această rată este de 39%, cea mai ridicată din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!